Predstavljeni knjiga i film o Miji Ćorak-Slavenskoj

Monografija i film o slavnoj hrvatskoj balerini Miji ĆorakSlavenskoj danas su predstavljeni u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Uz Anu Pavlovu, Mia Ćorak-Slavenska, rođena u Slavonskom Brodu 1914. ili 1916., najpoznatija je američka plesna umjetnica i baletna pedagoginja, koja je prije tri godine umrla u Los Angelesu, gdje je zadnjih godina, sve do kraja života, podučavala mlade plesne umjetnike.

"Mia Ćorak-Slavenska prva je primabalerina u zagrebačkom HNK, koja je prvu samostalnu baletnu večer imala u Splitu. Zbog svoje otvorene javne borbe za hrvatsku kazališnu umjetnost, neshvaćena od tadašnje politike, morala je napustiti Hrvatsku te se, preko Berlina i Pariza, skrasiti u Americi", kazala je na predstavljanju Maja Đurinović, uz Zvonimira Podkovca, suatorica monografije objavljene u nakladi kuće "MD" i ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu.

U splitskom kazalištu prikazan je i 45-minutni dokumentarni film "Mia Nostra" scenarista i redatelja Jakova Sedlara, koji je razgovor s jednom od najvećih svjetskih i hrvatskih balerina za taj film u Kaliforniji snimio tri mjeseca prije njezine smrti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavna balerina karijeru je počela u Zagrebu 1930., a 1933. pridružuje se baletu pariške opere. Godine 1938. pleše u Londonu, a zatim se seli u Monte Carlo i pridružuje trupi "Ballet Russe". Osniva i vlastitu plesačku trupu "Ballet Variante", ali i dalje nastupa na drugim svjetskim pozornicama s drugim grupama. Godine 1953. s Frederickom Franklinom osniva "Slavenska-Franklin ballet company". Sav život, kao vrstan plesni pedagog, prenosi znanje na nove naraštaje plesača od kojih su mnogi danas ugledni umjetnici na pozornicama diljem svijeta.

Najavljeno je da će njezini posmrtni ostatci na proljeće biti preneseni u Hrvatsku i pokopani u Zagrebu.

(Hina) xdstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara