Predstavljeni kompjutori koji bolje od liječnika predviđaju smrt pacijenata

Predstavljeni kompjutori koji bolje od liječnika predviđaju smrt pacijenata
Foto: Epa

DA će kompjutori predviđati našu smrt, zvuči kao znanstvena fantastika, no čini se da to nije tako daleko kao što se misli, kažu europski znanstvenici.

Studija predstavljena na međunarodnoj konferenciji kardiologa u Lisabonu ovoga mjeseca pokazala je da umjetna inteligencija bolje od ljudi može izračunati rizik od smrti.

I to ne malo bolje. Kompjutorski algoritam u stanju je s 90 posto točnosti identificirati obrasce kod pacijenata koji su umrli, ističu stručnjaci.

Točnost od 90%

Liječnici često procjenjuju rizik od smrti kako bi odlučili na koji način liječiti pacijente. Smisao studije bio je pokazati koliko više faktora rizika može identificirati kompjutor u odnosu na ljude.

U njoj je sudjelovalo 950 pacijenata s bolovima u prsima koji su poslani na pregled kako bi se vidjelo boluju li od srčanih bolesti. Na temelju pregleda i ranije medicinske dokumentacije određeno je 85 različitih varijabli. Studija se nastavila nakon šest godina, razdoblja u kojem su se dogodila 24 srčana udara i još 49 smrtna slučaja.

"Analizom 85 varijabli kod 950 pacijenata algoritam je 'naučio' kako ti podaci međusobno djeluju. Potom je izradio obrasce koji povezuju srčani napad i smrtni ishod s točnošću od 90 posto", piše u studiji.

Služit će kao pomoć liječnicima

Stručnjaci kažu da će to pomoći liječnicima da poboljšaju terapiju tako što će kod pacijenata bolje identificirati faktore rizika od smrti.

"Ovo je veliki napredak u odnosu na ono što se dosad činilo u medicini, gdje moramo biti oprezni oko toga kako procjenjujemo rizik i ishode", rekao je autor studije Luis Eduardo Juarez-Orozco.

"Imamo podatke, ali dosad nismo koristili njihov puni potencijal", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara