Predstavljeni zdravstveni prioriteti Brodsko-posavske županije

ČLANOVI županijske ekipe za zdravlje Slavonsko-brodske županije danas su na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu predstavili listu od pet zdravstvenih prioriteta te županije, a na prvom mjestu je gradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Tijekom istraživanja koje je počelo u travnju ove godine došlo se do saznanja kako polovica žitelja Brodsko-posavske županije nema riješenu vodoopskrbu, a čak 17 od 26 općine uopće nema kanalizaciju. Stoga je na prvom mjestu kao preventivna mjera u rješavanju problema javnog zdravstva Županije uvrštena gradnja potrebnih sustava vodoopskrbe i odvodnje, a na drugo odlagališta komunalnog otpada.

Član ekipe, zamjenik župana, Ratimir Santić procijenio je kako bi, bude li novaca, glavnina problema mogla biti riješena u idućih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U još kraćem roku edukativnim mjerama nastojat će se utjecati i na poboljšanje prehrane populacije školske dobi, te na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma dojke što su također zdravstveni prioriteti županije.

Stručnjaci će tijekom ljeta raditi na izradi mjera i programa, a njihova bi primjena trebala početi u rujnu.

Inače, određivanje zdravstvenih prioriteta po županijama radi poboljšanja zdravlja pučanstva projekt je koji su u jesen 2001. zajednički pokrenuli resorno ministarstvo, županije i Škola narodnog zdravlja. Dosad se u njega uključilo dvanaest županija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara