Predstavljeno drugo prošireno izdanje Jelčićeve "Povijesti hrvatske književnosti - Tisućljeće od Baščanske ploče do postmoderne"

Zagrebačka naklada P.I.P. Pavičić predstavila je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu drugo, znatno prošireno izdanje knjige "Povijest hrvatske književnosti Tisućljeće od Baščanske ploče do postmoderne" akademika Dubravka Jelčića.

"U knjizi je kritički prikazana povijest hrvatske književnosti od početaka do danas," istaknuo je urednik Josip Pavičić i dodao kako je "riječ o knjizi koja mijenja pogled na hrvatsku književnost."

Tijekom svibnja ili lipnja može se očekivati izlazak talijanskoga izdanja Jelčićeve "Povijesti hrvatske književnosti", a u pripremi je i španjolsko izdanje, istaknuo je Pavičić.

"U knjizi nikog nisam ni popravio ni poružnio nego prikazao u svjetlu činjenica," rekao je akademik Jelčić i dodao kako je pisce proučavao kao cjelovite ličnosti.

Knjiga na 692 stranice obrađuje hrvatsku srednjovjekovnu književnost, humanizam i renesansu, reformaciju, protureformaciju, barok, stilski pluralizam XVIII. stoljeća, hrvatski književni romantizam, kasni romantizam, rani predrealizam, Šenoino doba, hrvatski književni realizam, prvu modernu, modernizam poslije moderne, dominaciju ekspresionizma, moderni objektivizam i socijalnu tendencioznost, razdoblje u raskolima, drugu modernu podijeljenu na prvi naraštaj t. zv. krugovaše, književnost u izbjeglištvu, drugi naraštaj ili t. zv. razlogovce, plime i oseke policentrizma, hrvatske književnike u susjednim zemljama, postmodernu i posljednju stranicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjizi su priložene sinkronijske tablice koje je izradio Ivica Matičević, literatura i imensko kazalo.

Prvo izdanje Jelčićeve "Povijesti hrvatske književnosti" objelodanjeno je 1997. Za razliku od prvoga, novo izdanje je prošireno u svim poglavljima, a posebice poglavlje koje obrađuje suvremenu književnost.

Akademik Dubravko Jelčić (1930.) autor je mnogih znanstvenih rasprava među kojima se posebice ističu one o Šenoi, Kranjčeviću, Matošu i Kosoru.

(Hina) xmk yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara