Predstavljeno novo izdanje Anićeva "Rječnika hrvatskog jezika"

NOVO izdanje "Rječnika hrvatskog jezika", autora Vladimira Anića, predstavljeno je danas u Zagrebu u obliku knjige i CD-roma.

Rječnik obuhvaća 70.576 osnovnih riječi i oko 125 tisuća izvedenica uz opširne definicije. To je četvrto izdanje rječnika koje je Vladimir Anić (1930.-2000.) pripremao do posljednjih dana života.

"Njegove pripreme pružile su suradnicima temelj za kompletiranje cjelokupnoga Anićeva djela i objavljivanje najvećeg jednosveščanog rječnika hrvatskoga jezika, koji smo nazvali Veliki Anić", rekao je na predstavljanju Slavko Goldstein.

Izdavač rječnika Novi liber u prodajnom paketu priložio je i Pravopisni priručnik, smatrajući ga nužnim za snalaženje u jezikoslovnim pitanjima.

Goldstein je napomenuo da je Anić bio veliki zaljubljenik u hrvatski jezik, te da je u svom pristupu primijenio neke utjecaje Ludwiga Wittgesteina, ponajprije da se sve što se može reći - kaže jasno.

Ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Tomislav Ladan ocijenio je da je Anićev rječnik "nastao na najboljoj tradiciji vukovaca u Hrvatskoj", te da je ta tradicija "u temelju standardiziranog hrvatskog književnog jezik". Dodao je kako su u hrvatskom jeziku ostale jake tradicije kajkavskog i čakavskog narječja, koje oplemenjuju standard.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj ima mjesta za slične ovakve rječnike, a osobito za različite", zaključio je Ladan.

Ministar kulture Antun Vujić kazao je da je Anićev Rječnik "rječnik otvorenosti, slobode izbora i sugestija".

Suradnica na Rječniku Ljiljana Jojić napomenula je da u rječniku ima otvorenih pitanja o kojima jezikoslovna struka u Hrvatskoj nije postigla suglasnost, pa je stoga priložen Pravopisni priručnik.

Na web stranici izdavača bit će otvoren forum na kojem će se raspravljati ta pitanja, što će biti prilog izdavača Novog libera jezikoslovnoj problematici, rekla je.

Vladimir Anić prvo izdanje Rječnika hrvatskoga jezika objavio je u prosincu 1991. godine, nakon 20-godišnjih priprema. Bio je to prvi jednosveščani hrvatski rječnik izdan 90 godina poslije Broz-Ivekovićeva Rječnika hrvatskoga jezika (1901.).

Prvo izdanje Rječnika obuhvaćalo je 35 tisuća osnovnih riječi, drugo izdanje (iz 1994.) oko 50 tisuća, a treće (iz 1998.) oko 60 tisuća osnovnih riječi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara