Predstavnici agencije Standard & Poor´s snimaju situaciju u Hrvatskoj

Predstavnici agencije Standard & Poor´s snimaju situaciju u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

ANALITIČARI rejting agencije Standard & Poor's stigli su u ponedjeljak u Hrvatsku kako bi održali uobičajene sastanke s predstavnicima državnih institucija, privatnog sektora, sindikata i znanstvene zajednice, uoči nove ocjene kreditnog rejtinga koja će biti objavljena sredinom srpnja.

Makroekonomski pokazatelji se poboljšavaju, tako da je glavna tema sastanaka trenutna politička situacija u Hrvatskoj.

Kako za Poslovni dnevnik potvrđuju izvori upućeni u sadržaj sastanaka ovaj put je najviše njihovih pitanja adresirano na političku situaciju, nestabilnost Vlade i potencijalnu prijetnju da takvo stanje potraje mjesecima. Ta će pitanja i u završnom izvješću koje se očekuje 15. srpnja imati prevagu.

Ako se politička situacija stabilizira, mogli bi zadržati postojeći rejting

Ako dođe do raspleta u smjeru stabilizacije političke situacije i funkcionalne Vlade izgledno je zadržavanje postojećih ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga.

"Sve u svemu, s aspekta kreditnog rejtinga i javnih financija najmanje rizčan scenarij bio bi što brže osiguravanje nove parlamentarne većine i što stabilnije Vlade", kaže za Poslovni dnevnik jedan od domaćina S&P-a.

Dodaje kako su trenutne preferencije Britanaca u anketama vezanim uz skori referendum o (ne)ostanku u EU dodatni poticaj "safe haven" strategijama investitora, ali i upozorenje da zemljama poput naše ne trebaju i specifični utezi poput aktualnog političkog rizika. Jer, procjene su da iduće godine samo zbog dospijeća dugova javni sektor mora osigurati više od osam milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara