Pregovori Hrvatska - EU najvjerojatnije u travnju

Pregovori Hrvatska - EU najvjerojatnije u travnju
HRVATSKA će najvjerojatnije moći započeti pristupne pregovore s EU u travnju sljedeće godine, ako u potpunosti bude surađivala s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak navečer nizozemski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Bot.

"Pripremamo kazati Hrvatskoj da pregovori mogu početi po svemu sudeći u travnju sljedeće godine, ali ona mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom", rekao je Bot na konferenciji za novinare. Dodao je da će procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em izvršiti Vijeće EU-a na temelju "izvješća koja ćemo dobiti iz raznih izvora", ali, "naravno, najprije ćemo čuti što nam o tome ima reći Haški sud".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bot je rekao da će konačnu odluku o datumu u petak donijeti Europsko vijeće, šefovi država ili vlada EU-a, a da su ministri danas samo ispitivali razne mogućnosti.

Upitan da li je ožujak sljedeće godine još uvijek u igri za početak pregovora, Bot je rekao da je "iz tehničkih razloga vjerojatniji travanj". Nešto ranije iz diplomatskih izvora, ožujak se spominjao kao mjesec kada bi pregovori trebali započeti.

Bot je izrazio očekivanje da će Hrvatska vlada učiniti sve što može u pogledu suradnje s Haškim sudom. "Pretpostavljam da će hrvatska vlada učiniti sve što može kako ispunila ono što mi zovem puna suradnja", rekao je Bot.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara