Pregovori o liječničkom štrajku bez pomaka

DANAŠNJI pregovori između Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog sindikata nisu donijeli nikakvih rezultata, pa se štrajk liječnika nastavlja u istom ospegu, a nastavak pregovor je najavljen za sutra.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je nakon pregovora da ne zna što se događa, jer Hrvatski liječnički sindikat ne prihvaća ni jednu Vladinu ponudu. Vlahušić je rekao da Vlada ne može prihvatiti 45 posto povećanja plaća liječnika, ali im nudi deset posto veće plaće, plaćanje posebnih uvjeta rada, donošenje granskog kolektivnog ugovora s aneksom o liječničkim pravima, te sudjelovanje Sindikata u donošenju Zakona o liječnicima.

´Moj mandat za pregovore je poprilično širok, ako se želi pregovarati´, izjavio je Vlahušić. Plaće liječnika, po njegovim riječima nisu male, iako su utemeljene na dežurstvu i pripravnosti. Prosječna plaća liječnika tako iznosi više od 10.000 kuna, a više od polovice liječnika prima plaću veću od 11.000 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar ističe kako ne razumije sindikalne zahtjeve, među ostalim i njihovo inzistiranje na strukovnom kolektivnom ugovoru, koji nije donesen ni za jednu drugu djelatnost, pa ocjenjuje da iza sindikalnih zahtjeva i štrajka, stoje i politički razlozi.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je kako do sporazuma danas nije došlo, te da štrajk i dalje traje. Dr. Babić je kratko dodao kako se pronalazi način da se unutar realnih mogućnosti riješe njihovi zahtjevi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara