Preko 800 vojnika i bivših branitelja danima bilo na hodočašću u Lourdesu

Preko 800 vojnika i bivših branitelja danima bilo na hodočašću u Lourdesu
Foto: Hina

GAŠENJEM svijeće, simbola 61. međunarodnog vojnog hodočašća (P.M.I.), u marijanskom svetištu u Lourdesu u nedjelju je završeno hodočašće na kojemu su 27. put sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, policije i hrvatski branitelji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet koji je pozvao vojnike da se i sljedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu.

U jutarnjim satima u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu održano je euharistijsko slavlje 61. međunarodnog vojnog hodočašća koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup. Na euharistijskom slavlju uz izaslanstva iz četrdesetak zemalja sudionica bio je i potpredsjednik vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

Sinoć bila procesija

U noći na nedjelju u Lourdesu je održana procesija s kipom Gospe Lurdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. U sklopu procesije ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno-glazbeni program u kojemu je sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sveti Juraj". Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde.

Na ovogodišnjem hodočašću u marijansko svetište Lourdes  je sudjelovalo oko 14 000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 820 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem, koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, zapovijedao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, priopćili su iz MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara