Prema nalazu Ministarstva uprave savjet županice Lovrić Merzel "nije u duhu zakona"

Prema nalazu Ministarstva uprave savjet županice Lovrić Merzel "nije u duhu zakona"

Tekst: I.Kri.
Foto: Miroslav Kiš (Cropix)

MINISTARSTVO uprave donijelo je zaključak da je savjet županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel nezakonit te ga mora raspustiti, a savjetnici će morati vratiti plaće koje su dobili.

U tom je savjetu bilo 12 članova, a županica po odluci Ministarstva sada mora poništiti odluku o njegovom osnivanju. Svaki od tih savjetnika je mjesečno primao plaću od pet tisuća kuna neto, a Županija je za njih mjesečno izdvajala više od 100 tisuća kuna, piše Jutarnji list.

Iz Ureda županice Lovrić Merzel tvrde kako se tu nije radilo o zaključku, nego o nalazu Ministarstva uprave u kojem ne piše da taj savjet nije nezakonit, nego "nije u duhu zakona". Tvrde i kako u tom nalazu ne stoji da županica mora raspustiti savjet te da će savjetnici morati vratiti novac koji su dobili.

Nisu dobivali plaće, nego naknade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac koji su savjetnici dobili, po riječima iz Ureda županice Lovrić Merzel, nije bila plaća nego naknada. Od svega što stoji u nalazu tvrde kako je najteža konstatacija da savjet nije u duhu zakona. 

Od savjetnice za odnose s javnošću Sisačko-moslavačke županije Mirjane Gerić Strižić dobili smo priopćenje u kojem stoji kako je Županija upućena da na sljedećoj sjednici Županijske skupštine uskladi pojedine odredbe akata sa zakonima.

"Podsjećamo kako je člankom 45. Statuta Sisačko-moslavačke županije predviđeno da 'radi proučavanja pitanja i zauzimanja stajališta odnosno davanja mišljenja o pojedinim pitanjima iz djelokruga župana, te usklađivanja stavova od interesa za općine i gradove, te Županiju kao cjelinu, župan može osnovati stalna i povremena radna tijela: savjete, odbore, povjerenstva, komisije i druga radna tijela. Sastav, broj članova, djelokrug i način rada (...) utvrđuje se posebnom odlukom koju donosi župan.' Iz navedenog proizilazi kako je Savjet županice savjetodavno, a ne izvršno tijelo", stoji u priopćenju iz Sisačko-moslavačke županije.

Zapisnik u Županiju poslan tri mjeseca nakon što je sastavljen

Podsjećaju i kako je Ministarstvo uprave izvršilo upravni nadzor u Županiji 5. studenog 2009. godine, a iz zapisnika je vidljivo da je sastavljen 30. prosinca 2009. godine te ga je istog dana potpisao ministar uprave. Županija je zapisnik dobila tri mjeseca kasnije, 1. ožujka 2010. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara