Premalo ulažemo: Od zemalja Europske unije jedino Bugarska ima lošije obrazovanje od Hrvatske

Premalo ulažemo: Od zemalja Europske unije jedino Bugarska ima lošije obrazovanje od Hrvatske

Foto: ifj.hr

"ESTONIJA, Poljska, Slovačka, Litva i Latvija ostvarile su bolje rezultate od Hrvatske u PISA testovima u 2009. s nižom razinom potrošnje za obrazovanje. Prema indeksu obrazovanja
Legatum Prosperity Index (2010), Hrvatska se nalazi na 44.mjestu od 110 zemalja svijeta. U odnosu na deset novih zemalja članica EU-a, jedino je Bugarska ostvarila niži indeks obrazovanja od Hrvatske", navodi se u izvještaju Instituta za javne financije, a analizu "efikasnosti javne potrošnje za obrazovanje u Hrvatskoj" potpisuje Petar Sopek iz Privredne banke Zagreb.

Neizbježno poboljšati stanje

Naime, ekonomsko-statistička analiza pokazala je kako bi nastavničke plaće trebalo povećati kako bi koliko-toliko konkurirale privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavničke plaće bi također valjalo revidirati tako da konkuriraju onima iz privatnog sektora, budući da imaju indirektan utjecaj na uspješnost učenika te su iznimno važne za privlačenje, razvoj i zadržavanje kvalificiranog i visokokvalitetnog nastavnog osoblja", navodi se analizi sa zaključkom da je neizbježno poboljšati mehanizme alokacije javnih resursa namijenjenih obrazovanju.

Malo se troši na obrazovne insitucije

Isto tako ekonomska analiza pokazala je da broj učitelja i nastavnog osoblja na 100 učenika//studenata je viši jod prosjeka promatranih 30 europskih zemalja, SAD-a i Japana, što otvara mogućnosti za uštede racionaliziranjem nastavnog osoblja.

No, analiza je isto tako pokazala kako Hrvatska relativno malo troši na javne obrazovne institucije, oko 40 posto manje od prosjeka promatranih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara