Premijer Modi obećao ujediniti Indiju

Premijer Modi obećao ujediniti Indiju
Foto: EPA

INDIJSKI premijer Narendra Modi je nakon premoćne pobjede na parlamentarnim izborima obećao da će sa svojom strankom Bharatiya Janata Party (BJP) ujediniti zemlju, javlja  Reuters i dodaje da će stranka u novom sazivu parlamenta biti još jača nego prije pet godina.

Tijekom kampanje, stranka premijera Modija se fokusirala na politike kojima će se olakšati poslovanje i poduzetništvo i zagovarala nepopustljiv stav prema nacionalnoj sigurnosti.

Osvojili 300 od 542 mandata

Podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je Modijeva hinduistička stranka BJP osvojila 300 od 542 mandata, puno više od 272 potrebnih za većinu u donjem domu parlamenta. BJP će tako postati prva stranka nakon 1984. koja je osvojila natpolovičnu većinu u dva uzastopna mandata.

Prije pet godina stranka je osvojila 282 zastupnička mjesta u parlamentu.

"Zajedno ćemo izgraditi jaku i uključivu Indiju", poručio je Modi na Twitteru.

Modijeva pobjeda ohrabrila je financijska tržišta jer investitori očekuju da će vlada nastaviti s provođenjem gospodarskih reformi. Vlada će sada biti pod pritiskom da za desetke milijuna mladih koji će u sljedećih nekoliko godina izaći na tržište rada stvori šanse za zaposlenje.

"Najhitnije treba početi rješavati problem nezaposlenosti, raditi na povećanju prihoda u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštvo na selu i oživjeti bankovni sektor", kazao je Madan Sabnavis, glavni ekonomist u tvrtki Care Rating u Mumbaiju.

No ispuniti obećanje o ujedinjenju zemlje moglo bi se pokazati teškim zadatkom jer se pokazalo da je kampanja BJP-a produbila neke podjele, posebice između hindusa i muslimanske manjine koja se žali da ih vlasti tretiraju kao građane drugog reda.

Nezgodan položaj na početku kampanje

Modijeva poruka da će zauzeti oštar pristup prema separatističkom pokretu u većinski muslimanskom Kašmiru povećala je napetosti s nuklearnom suparničkom silom Pakistanom.

Članovi stranke sada žele još tvrđi stav prema pitanju nacionalne sigurnosti, a također žele izgraditi hinduistički hram na mjestu na kojem je nekad stajala džamija, prije nego što su je hinduistički prosvjednici srušili 1992.

"Želim da Modi stane na kraj terorizmu koji dolazi iz Kašmira i slomi Pakistan", kazao je Shekhar Chahal, pristaša stranke iz New Delhija.

Na početku kampanje Modi se našao u nezgodnom položaju jer je u prosincu izgubio izbore u tri države zbog povećanja cijena u sektoru poljoprivrede i nezaposlenosti, no onda se kampanja preusmjerila na odnose s Pakistanom, nakon što je bombaš samoubojica u veljači u Kašmiru ubio 40 indijskih policajaca. Modi je naredio zračni napad na navodni kamp za obuku islamskih militanata što je, kako ocjenjuju analitičari, išlo na ruku BJP-u.

Pakistan je ovaj tjedan izrazio spremnost za pregovore s Indijom, ali je usput potvrdio da je izveo pokusno lansiranje balističkog projektila zemlja-zemlja. Projektil može nositi konvencionalno i nuklearno naoružanje, s dosegom od 2400 kilometara.

Moglo glasati oko 900 milijuna Indijaca

Na izborima je pravo glasa imalo oko 900 milijuna Indijaca, a izbori su se odvijali u sedam krugova.

Iscrpljujući izbori koji su trajali 39 dana započeli su u sjeni porasta napetosti s Pakistanom. U ovoj predizbornoj kampanji BJP je također raspolagao velikim iznosima kojima je financirana promidžba pa je Modi mogao nametati teme koje mu odgovaraju.

Glavna oporbena Kongresna stranka osvojila je 51 mandat, pokazuju rezultati. Kongresna stranka i druge regionalne koalicije usmjerile su se na nesposobnost vlade u upravljanju gospodarstvom i njezinu nesposobnost da stvori nova radna mjesta.

Kampanja je u međuvremenu postala vrlo osobna i nasilna, a sukobi suprotstavljenih blokova otežali su izbore u Zapadnom Bengalu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara