Premijer Račan čestitao blagdan Roš hašana

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan čestitao je blagdan Roš hašana glavnom rabinu u Hrvatskoj Kotel DaDonu, predsjedniku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjenu Krausu i svim židovskim vjernicima.

"Svim židovskim vjernicima u Hrvatskoj, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, čestitam Roš hašanu", kaže se na početku premijerove čestitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje kako je Roš hašana za Židove radostan blagdan koji obilježava početak nove godine i prvi je od deset dana pokore do Dana pomirenja, najsvetijeg židovskog praznika Jom kipura. To je vrijeme osobne prosudbe, unutarnjeg preispitivanja, pokajanja, oprosta i odrješenja.

"U ove svečane dane duhovne obnove, iskupljenja i pomirbe, židovski vjernici će produbiti razumijevanje sebe samih, svojih bližnjih i svijeta oko nas. Otvarajući nove mogućnosti i obećanja, poruka ovih blagdana plemenita je, univerzalna i poticajna. Lešana tova tekatevu vetehatemu!", stoji u premijerovoj čestitki u povodu židovskoga blagdana Roš hašana.

Roš hašana, židovska Nova godina, slavi se 1. i 2. tišrija (rujan-listopad) kao blagdan završetka stare i početka nove godine. Posebne su oznake Roš hašane bijela boja i sviranje u rog. Nakon Roš hašane počinje desetodnevno pokorničko razdoblje koje završava Jom kipurom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara