PREMIJER SE VRATIO U ŠRI LANKU, PREDSJEDNICA ĆE SE OBRATITI NACIJI

Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga, koja je iznenađujućim potezima ovoga tjedna zaoštrila ionako napete odnose sa svojim premijerom Ranilom Wickeremsinghe, odgodila je obraćanje naciji o političkom stanju u zemlji za kasnije u petak. L

Prema najavama njezina ureda Kumaratunga se naciji prvobitno trebala obratiti ujutro ali je, nakon što se u petak u zemlju vratio premijer, obraćanje odgodila za kasnije tijekom dana.

Predsjedničin savjetnik za medije kazao je pak da izvanredno stanje, što ga je predsjednica proglasila ovoga tjedna, i nije bilo provedeno u djelo.

Kumaratunga, čelnica oporbene stranke, koja već gotovo dvije godine vlada u teškoj kohabitaciji sa svojim premijerom, u utorak je, koristeći njegovo odsustvo, smijenila trojicu ministara, obustavila rad parlamenta te izdala zasebna naređenja rodovima vojske o jačanju pripravnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer Ranil Wickremesinghe boravio je u to vrijeme u Washingtonu, a u petak, po povratku u Šri Lanku dočekali su ga dececi tisuća pristaša.

"Pobrinut ću se da parlament nastavi s radom a mi ćemo nastaviti s mirovnim procesom", rekao je Wickremesinghe.

Napeti odnosi predsjednice i premijera ugrožavaju mirovni proces s pobunjeničkom skupinom Tamilski tigrovi. Kumaratunga je ranije optužila vladu da daje previše ustupaka oružanoj skupini Tigrovi za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE), koji su od 1983. vodili okrutni gerilski rat za uspostavu neovisne države manjinskog tamilskog naroda, pri čemu je ubijeno 64.000 ljudi.

Primirje, sklopljeno prije 20 mjeseci pod okriljem norveške vlade, a u čemu je važnu ulogu odigrao upravo premijer Wickremesinghe, omogućilo je zemlji da zakorači u proces oporavka gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara