Premijer Srbije ponudio sudjelovanje vojske u mirovnim misijama

SRBIJANSKI premijer Zoran Živković ponudio je, u nedavnim razgovorima s predstavnicima SADa i generalnim tajnikom UNa Kofijem Annanom, da profesionalni vojnici Vojske Srbije i Crne Gore sudjeluju u mirovnim misijama UNa, potvrdio je danas potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać.

"Ta je ponuda otvorena i čeka se odgovor UN-a na nju", kazao je Korać danas na konferenciji za novinare Socijaldemokratske unije, čiji je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sam premijer Živković još nije potvrdio tu informaciju, a u Vladi Srbije jučer je agenciji Beta rečeno da će premijer službeni stav o tome iznijeti na redovitoj konferenciji za novinare krajem tjedna.

Bez obzira na eventualnu takvu ponudu SAD-u, konačnu odluku o eventualnom slanju snaga Vojske SCG u misiju podrške vojsci SAD-a mogu dati samo organi državne zajednice Srbije i Crne Gore, odnosno Vrhovni savjet obrane, a možda i parlament državne zajednice, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović.

Izvor blizak vrhu državne zajednice kazao je Radiju B92 da je ponuda premijera Živkovića je preuranjena: "U organima državne zajednice nije službeno raspravljano o podršci američkim snagama. Također, rano je govoriti o bilo kakvim konkretnim koracima kad za vojnu bilateralnu pomoć SAD-u ne postoje zakonski preduvjeti, odnosno odgovarajuća rezolucija ili neki drugi dokument", tvrdi danas Radio B92, pozivajući se na "dobro obaviješten izvor".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara