Premijera "Glorije" u zagrebačkom HNK-u

U HRVATSKOM narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu večeras je održana premijera Marinkovićeve "Glorije", u režiji Božidara Violića.

To antologijsko i najznačajnije dramsko ostvarenje suvremene hrvatske književnosti Ranko Marinković je napisao 1954. godine.

Praizvedba toga djela bila je na istoj pozornici 1955. godine u režiji Bojana Sutupice a Gloriju je tumačila tadašnja dramska prvakinja Mira Stupica.

U Violićevoj predstavi ulogu Glorije tumačila je Olga Pakalović, najmlađa interpretatorica te, kako je kazališna kritika naziva, vrlo zahtjevne uloge.

U ulozi Rikarda Kozlovića nastupio je Tomislav Stojković, biskupa je tumačio Pero Kvrgić, don Jeru Goran Grgić, don Zana Mustafa Nadarević, a don Florija Ljubomir Kapor, koji je večeras prvi put nastupio na sceni HNK.

U ulozi Tome nastupio je Žarko Potočnjak, a u ulozi majke Ivka Dabetić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi igraju i četiri klauna, orguljaš i poslužitelj.

Scenograf je Tihomir Milovac kostimografkinja Dijana Kosec Bourek, skladatelj Igor Kuljerić te suradnica za scenski pokret Snježana Abramović.

Glorija - Mirakl u šest slika, doživjela je različite izvedbe i redateljska čitanja na brojnim kazališnim pozornicama, ali je uvijek nova i zanimljiva, navodi se u programskoj knjižici predstave.

Marinković u "Gloriji" piše o crkvi i cirkusu, zanosu i padu, ljubavi i smrti, strasti i okrutnosti, čudu i sumnji ...

Publika u prepunom HNK-u dugotrajnim je pljeskom ispratila večerašnje protagoniste.

Među brojnim uzvanicima bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik hrvatske Vlade Andrija Hebrang, pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stoisavljević, članica Gradskog ureda za kulturu Andrea Zlatar i drugi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara