Premijera "Labuđeg jezera" u splitkom HNK u petak

U SPLITSKOM Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u petak, 17. veljače, bit će praizveden balet "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Valentine Ganibalove, a orkestrom HNKa ravnat će Hari Zlodre, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Izvođači prve splitske produkcije cjelovitog "Labuđeg jezera" u povijesti, kako je istaknula ravnateljica Baleta Almira Osmanović, bit će Jelena Nikolajeva, Irina Čaban, Albina Rahmatuljina, Sanja Neveščanin, Azamat Nabiuljin, Artem Žusov i Remus Dimache te ostali solisti i članovi baletnog ansambla splitskog HNK.

U splitskom HNK do sada su se davali samo ulomci, obično drugi čin baleta i to samo dvaput u razmaku od 50-ak godina, a ovo će biti prva cjelovita izvedba u povijesti kazališta, naglasila je Almira Osmanović.

Koreografkinja Ganibalova nekad je bila velika zvijezda slavnoga petrogradskog "Baleta Kirov", a prošle je godine u Splitu postavila odličnog "Don Kihota".

U djelomice promijenjenoj dramaturgiji koreografija se temelji na prijedlošku Petipa i Ivanova osmišljenoj u 19. stoljeću, po kojoj se "Labuđe jezero" pleše u cijelom svijetu.

Zajedno s Ganibalovom u Split je stigla i Ljudmila Safronova, velika baletna pedagoginja, koja je radila sa splitskim balerinama labudicama i "dala im pravi glanc", kazala je ravnateljica Baleta.

Do prije dvije godine, podsjetila je Osmanović, govorilo se da je u Splitu nemoguće postaviti "Labuđe jezero", a danas splitski baletni ansambl ima i snage i mogućnosti za to.

Predstavu izvode samo članovi Ansambla splitskog HNK, pojačani polaznicima vlastita baletnog studija, no, kako je plesača u Splitu malo, u slučaju bolesti ili ozljede nekog od izvođača, pomoći će im zagrebački kolege s kojima i inače kane surađivati, zaključila je Almira Osmanović.

Nakon vrlo uspješno postavljena "Ščelkunšćika" i prošlogodišnjeg gostovanja glasovitog "Baleta Kirov" na splitskoj baletnoj sceni više ništa nije nemoguće i publika će napokon moći uživati "u najbjeljemu od svih bijelih baleta", kazano je na konferenciji za novinare.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara