Premijera "Ledine", prve hrvatsko-srpske koprodukcije

FILM "Ledina" Ljubiše Samardžića, prva hrvatskosrpska filmska koprodukcija nakon Domovinskog rata", premijerno je prikazan večeras u zagrebačkoj "Kinoteci".

Radnja filma smještena je u 1995., u vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH.

Obitelj glazbenika, majka Ksenija iz Dubrovnika, otac Dragan iz Beograda i mali sin Petar pokušavaju normalno živjeti u neprijateljski raspoloženoj okolini Novog Beograda, koja ih ne prihvaća ne samo zbog miješana braka nego i zato što su drukčiji. Taj "sudar svjetova" uzrokuje tragediju koja završava raspadom obitelji.

Novi film Ljubiše Samardžića, poznatijeg kao glumca, svjetsku je praizvedbu imao na ovogodišnjem Berlinskom festivalu. Prikazan je i na mnogim drugim međunarodnim filmskim festivalima (Montreal, London, Pariz, Haifa, Ankara).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snimanje je počelo u listopadu 2002. u Novom Beogradu, a završilo potkraj prosinca iste godine u Dubrovniku.

U filmu glume Ksenija Pajić, Dragan Bjelogrlić, Zijah Sokolović, Milena Dravić, Radmila Živković, Nikola Nikić i ostali. Scenarist je Nikola Pejaković ("Rane", "Lepa sela lepo gore"), kao autor originalne glazbe potpisan je Nemanja Mosurović, a kao suautori Matija Dedić i Davor Križić.

Osim srpskog Cinema Designa i hrvatskog Gral Filma, u proizvodnji projekta sudjelovali su Bugarska nacionalna televizija, Federalna TV BiH i talijanski CineEnterprise.

(Hina) ag sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara