Premijera Marinkovićeve "Glorije" 20. studenoga

HRVATSKO narodno kazalište u Zagrebu najavilo je danas premijeru "Glorije" Ranka Marinkovića u režiji Božidara Violića za subotu, 20. studenog.

Na današnjoj konferenciji za novinare intendant HNK Mladen Tarbuk izrazio je zadovoljstvo novim uprizorenjem "Glorije", u kojoj je naslovnu ulogu redatelj povjerio mladoj glumici Olgi Pakalović, do sada najmlađoj Gloriji.

Ranko Marinković je taj "mirakul u šest slika" napisao 1954., a na scenu zagrebačkog HNK ju je prvi put postavio sljedeće, 1955. godine Bojan Stupica. Ta je predstava dugi niz godina bila jedna od uspješnijih ostavrenja na repertoaru HNK, podsjetila je ravnateljica Drame Sanja Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ulogu Glorije tada je tumačila Mira Stupica, koja je svojom interpretacijom te uloge zadužila HNK, rekao je Tarbuk i najavio da će ta umjetnica nazočiti predstavi 27. studenoga.

Ostale uloge će tumačiti Tomislav Stojković, Pero Kvrgić, Goran Grgić, Mustafa Nadarević, Ljubomir Kapor, gost iz "Gavelle" prvi put na sceni HNK, Žarko Potočnjak, Ivka Dabetić i drugi.

Scenograf predstave je Tihomir Milovac, kostimografkinja Diana Kosec-Bourek a autor glazbe je Igor Kuljerić.

Marinkovićava "Glorija", u kojoj Marinković piše o Crkvi i cirkusu, zanosu i padu, ljubavi i smrti, strasti i okrutnosti, čudu i sumnji, doživjela je puno različitih izvedbi i redateljskih čitanja na brojnim hrvatskim kazališnim pozornicama, rečeno je na konferenciji za novinare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara