Premijera predstave "Gola Europa" 21. i 22. veljače u KNAPP-u

PREDSTAVA ´Gola Europa´ u režiji Ivana Lea Leme premijerno će se izvesti 21. i 22. veljače na Sceni Habunek HNK u KNAPP-u (u Kulturnom centru Peščenica), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

´Gola Europa´ je ´ženska drama ratne katastrofe´ Milka Valenta o mladoj urbanoj djevojci koja tuguje za zaručnikom poginulim u Sarajevu za vrijeme okupacije. S djevojkom, u neimenovanom europskom gradu, tuguje i njezina obitelj okupljena oko lijesa u kojem počiva mladić.

Nazvavši predstavu ´fiš paprikašom´ i ´koegzistencijom svega i svačega´ redatelj Ivan Leo Lemo rekao je da Valentov tekst nabraja sve što s može povezati s pojmom Europe, Amerike, suvremenog.

Valent nam je ostavio apsolutnu slobodu da kroz naš svjetonazor izaberemo one motive koji nam najviše pašu i koje smo željeli kazališno obraditi, istaknuo je Lemo. On smatra da se Valentov tekst može čitati na tisuću načina, što su vlastitim intervencijama glumci ostvarili i u samoj predstavi.

To nije pretenciozna konceptualna predstava koja će gnjaviti publiku, već ´vesela tragedija´ i ´gorka zabava´, dodao je.

Milko Valent pozdravio je što je HNK prepoznao to suvremeno djelo ´koje vodi u kazališnu avanturu´. Izrazio je nadu da će ta predstava o dekadenciji zapadnog svijeta kao ´djelo u nastajanju´ doživljavati metamorfoze i ´mijenjati se iz izvedbe u izvedbu´.

U predstavi glume Ecija Ojdanić, Branka Cvitković, Damir Markovina, Božidar Alić, Darko Ćurdo, Srđana Šimunović, Žana Bumber, Beti Lučić i Barbara Prpić. Dramaturginja je Nina Skorup, scenograf Braco Dimitrijević, kostimografkinja Ivana Popović. Koreografiju je radila Larisa Lipovac, a video-spotove Lukas Nola. Glazbeni suradnik na predstavi je Zvonimir Dusper.

Milko Valent je 2000. za dramu ´Gola Europa´ dobio 3. nagradu ´Marin Držić´ na natječaju Ministarstva kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara