PREMIJERA ŠČELKUNČIKA U splitskom HNK

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u petak, 19. prosinca, bit će izvedena premijera baleta Ščelkunčik Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Božice Lisak, prema predlošku Waczlava Orlikowskog.

Ščelkunčik je najizvođeniji balet svih vremena, a splitska premijera, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare intendant Milan Štrljić, sa 102 plesača na sceni i raskošnom kostimografijom, uz golem napor svih ljudi iz kazališta, pravi je povratak "bijelog baleta" na splitsku scenu u velikom stilu.

To je i jedan od najljepših "bijelih baleta" na svijetu, ocijenila je ravnateljica Baleta splitskog HNK Almira Osmanović, iako je njegovu praizvedbu 6. prosinca 1892. u Petrogradu kritika pokopala kao monotono, dosadno i za plesače odviše simfonijsko djelo. No, od tada do danas diljem svijeta dokazuje se suprotno pa će, vjerujem, dodala je, i splitska premijera biti doživljaj za pamćenje.

Osim 102 plesača za premijeru je angažiran i cijeli orkestar, ženski zbor i dječji baletni ansambl. Čak 66 djevojčica i dječaka pojavljuje se u splitskoj izvedbi Ščelkunčika, a uz domaće baletne snage nastupaju i dvije velike gostujuće zvijezde Paola Vismara u ulozi Vile šećera i Anton Bogov kao Princ. Ulogu Klare tumači Elena Nikolaeva, Drosselmeyera Lev Šapošnikov, a Snježnu kraljicu Bruna Reić Ščepanović.

Inače, istaknula je, splitski Ščelkunčik ima čak tri alternativne postave, što je i u svijetu rijetkost. Iako se pazilo na financije, zaključila je Almira Osmanović, kostimi su raskošni onako kako to zahtijeva jedna takva bajka koja se u pravilu izvodi uoči božićnih blagdana, kada se i događa cijela priča.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koreografkinja Božica Lisak drži da će predstava biti jednako zabavna kao i svaki put do sada kada se Ščelkunčik izvodio.

Mladom dirigentu Ivanu Repušiću bit će to prva premijera i prvi balet kojim ravna, no u toj se ulozi izvrsno snašao, ocijenile su Almira Osmanović i Božica Lisak.

Svi zajedno, kazao Repušić, potrudit ćemo se još jednom pokazati i dokazati da je Ščelkunčik remek-djelo klasičnog baleta kojega je Čajkovski napisao u 52. godini, pred kraj života.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara