Preminula operna diva Božena Ruk-Fočić

Tekst: I.Ka.
Foto: Matica hrvatska

PRIMADONA Božena Ruk-Fočić preminula je danas u 79. godini života. Ruk-Fočić rođena je u Zagrebu 31. listopada 1931. godine. Među brojnim izvrsnim hrvatskim sporanisticama izdvaja se bogatom blistavom karijerom, koju je u jednakom omjeru i s jednakim, velikim uspjehom razvijala nastupajući u matičnoj kući, Operi HNK u Zagrebu, ali i gostujući na ostalim domaćim pozornicama te posebice u inozemstvu.

Veliko ime i diva hrvatske i svjetske operne scene Božena Ruk-Fočić svoju veličinu dokazala je i u Domovinskom ratu; u ljeto 1991. godine piše otvoreno pismo svojim kolegama, glazbenim umjetnicima Srbije, pod naslovom "Zašto svi šutite?" Sudionica je prvog proboja blokade potpuno opkoljenog Dubrovnika, a uz još sedam žena osniva Hrvatsku pozadinsku frontu te od tada često obilazi prve linije bojišnice. Suorganizatorica je dvaju humanitarnih koncerata, aukcija slika, a pomaže i ranjenicima u Stubičkim toplicama; za sve to odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Spomenicom Domovinskog rata te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Božena Ruk-Fočić bila je ponosna članica Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, u koju je ušla sa svojom prijateljicom Savkom Dabčević Kučar.

Povodom smrti ugledne hrvatske sopranistice Božene Ruk-Fočić predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je izraze sućuti članovima njezine obitelji. "Vijest o smrti primadone Božene Ruk-Fočić iskreno me ražalostila. Bila je izvrsna hrvatska sopranistica, voljena, poštovana i priznata ne samo u Hrvatskoj, nego i na vodećim svjetskim pozornicama. Pamtit ćemo ju po njenim nezaboravnim interpretacijama, kojima je uvijek plijenila pažnju publike i stručne javnosti. No, osim vrsne umjetnice, Hrvatska je nažalost ostala bez još jednog vjernog i dragog prijatelja. Nezaboravan je, naime, angažman gospođe Božene Ruk-Fočić tijekom Domovinskog rata kada je sudjelovanjem u proboju blokade Dubrovnika, osnivanjem Hrvatske pozadinske fronte te organizacijom humanitarnih koncerata pokazala da muze ne šute dok oružje govori. Poštovanoj obitelji u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u moje osobno ime upućujem izraze duboke sućuti", stoji u priopćenju predsjednika Hrvatskog sabora.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara