Preminuo britanski povjesničar Trevor-Roper

BRITANSKI povjesničar Hugh TrevorRoper, autor vjerojatno najpoznatije knjige o padu nacističke Njemačke, ´Posljednji dani Hitlera´, preminuo je u nedjelju od raka u 89. godini. .

´Posljednji dani Hitlera´ tiskani su neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1947. godine, i još su i danas u tisku kao najmjerodavnija i najpreglednija knjiga o toj temi.

Trevor-Roper, koji je prvotno bio stručnjak za povijest 16. i 17. stoljeća, pri pisanju knjige uglavnom se oslanjao na vlastito iskustvo i informacije dobivene dok je služio kao britanski obavještajac. Njegova preostala djela o Trećem Reichu uključuju ´Hitler´s Table Talk: 1941-1944´ te ´Hitler´s War Directives, 1939-45´.

No, reputacija mu je dovedena u pitanje 1983. godine, kad je počeo raditi na knjizi po Hitlerovim dnevnicima za koje se ispostavilo da su falsifikati. Čovjek iza 60 krivotvorenih dnevnika, Konrad Kujau, kasnije je uhićen i osuđen na četiri i pol godine zatvora u Njemačkoj.

Trevor-Roper studirao je na Oxfordu, gdje je od 1957. do 1980. godine vodio povijesnu katedru, nakon čega je sedam godina bio dekan Peterhouse Collegea na sveučilištu Cambridge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara