Prepiska Rupel-Jelinčič: Jadran ekološka bomba

SLOVENSKI oporbeni prvak Zmago Jelinčič upozorio je ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela na ekološku opasnost koja prijeti slovenskoj obali iz hrvatskog dijela Jadrana, javili su u petak slovenski mediji.

"Dno Jadranskog mora puno je potopljenih zrakoplova, podmornica i ostalih plovila sa oko 360 tona goriva i maziva. Na 30 točaka nalaze se prave ekološke bombe", napisao je Jelinčič u otvorenom pismu Rupelu u obliku zastupničkog pitanja.

Jelinčič pita šefa slovenske diplomacije što u svezi s tim misli napraviti kako bi zaštitio slovensku obalu od mogućih ekoloških šteta, te dodaje kako je lanjsko proglašenje zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa od strane hrvatskog sabora bio predizborni potez namijenjen zaštiti "egoističkih interesa" i širenju hrvatskih voda iako je bio predstavljen kao mjera ekološke zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelinčič - koristeći podatke koje su o ekološkim rizicima u Jadranu ovih dana objavili hrvatski mediji - posebno naglašava opasnost koja bi Sloveniji mogla prijetiti od broda "Elhawi Star" koji već dvadeset godina leži na dnu Kvarnerskog zaljeva.

Riječ je, kaže Jelinčič, o ekološkom incidentu jer postoje podaci da iz broda istječe nafta, a hrvatski organi ništa ne poduzimaju, tvrdi Jelinčič u pismu Rupelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara