Prepolovila se saudijska proizvodnja nafte nakon napada, hoće li cijene rasti?

Prepolovila se saudijska proizvodnja nafte nakon napada, hoće li cijene rasti?
Ilustracija: EPA

NAFTNA proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se danas nakon subotnjih hutskih napada na dva naftna postrojenja, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5, 7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Saudijska Arabija svakoga dana izvozi preko 7 milijuna barela nafte.

"Najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom"

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila prosječno 9, 85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

"Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom", rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia, koji je bio član Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se značajno povećao", dodao je.

Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu.

Postrojenje napadnuto s 10 dronova

Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ju prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha.

Nafta se također transportira zapadno, saudijskim crvenomorskim terminalima.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran.

Pompeo je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara