Prešao na islam pa se radikalizirao: Belgijanac dobio 10 godina zatvora zbog vrbovanja džihadista

Prešao na islam pa se radikalizirao: Belgijanac dobio 10 godina zatvora zbog vrbovanja džihadista

BELGIJSKI islamski propovjednik koji se prozvao Jean-Louis Pokorni, osuđen je na deset godina zatvora zbog vrbovanja mladih muslimana za džihadističke borce u Siriju, nakon završetka sudskog postupka na sudu u Bruxellesu pred koji je izveden zajedno s trinaest suoptuženika.

Tužiteljstvo je zatražilo petnaest godina zatvora za Jean-Louisa Denisa, Belgijanca u četrdesetima koji se obratio na islam.

Denisa, koji je bio povezan s manjom islamističkom skupinom iz Antwerpena Sharia4Belgium koju je policija pratila od 2009., sud je proglasio krivim zbog toga što je vodio "terorističku skupinu", navodi se u obrazloženju presude na 122 stranice koje se u petak više sati čitalo u palači pravde u Bruxellesu koju je osiguravao velik broj pripadnika redarstvenih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je osudio i jedanaest njegovih suoptuženika, uglavnom u odsutnosti, na kazne od pet do petnaest godina zatvora, izvijestila je Belga. Sud je oslobodio suprugu Jean-Louisa Denisa i "odgodio presudu" , što je mjera belgijskog pravosuđa između oslobađajuće presude i osude, četrnaestom optuženiku, mladiću koji je u 2013. kratko boravio u Siriji.

Jean-Louis Denis je osnovao "Obroke Tawhid" (Bog je jedan) i dijelio hranu potrebitima u blizini Sjevernog željezničkog kolodvora u Bruxellesu.

No uz podjelu obroka, Denis je imao i "važnu ulogu" u "vrbovanju velikog broja mladih, među kojima je bio veći broj malodobnika, koje je poticao da odu u Siriju u oružanu borbu".

Jean-Louis Pokorni, nadimak se odnosi na pokornost Bogu u islamu, bio je tema više televizijskih priloga u kojima ga se vidjelo kako propovijeda na izlazu iz džamija, tumačeći da demokracija i islam ne idu zajedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara