Presuda Gotovini kao politička platforma: Milanović se ulizuje biračima HDZ-a

Presuda Gotovini kao politička platforma: Milanović se ulizuje biračima HDZ-a

Foto: Vladimir Ivanov / Cropix

PRIJE četiri godine nesuđeni premijer Zoran Milanović kazao je sljedeće: "Optužnica protiv Gotovine je ispolitizirana, ali ne želim biti generalov apologet i poigravati se s mišljenjem građana koji su spremni izaći na ulice i prosvjedovati za generala, kao što je to učinio Ivo Sanader".

Pet dana prije presude Gotovini i generalima, (ne)suđeni premijer Zoran Milanović izjavio je sljedeće: "Optužnica protiv Ante Gotovine potpuno je neprihvatljiva. Politička inkriminacija ne postoji u statutu Haaškom suda pa tako general Gotovina ne može za to biti kriv".

Nema Sanadera, ali tu je Milanović

I tako, nema više Sanadera, ali tu je Milanović. U trenutku dok svi - uključujući i samog Gotovinu - smiruju strasti uoči izricanja presude, Milanović ih uzburkava. Vladajući HDZ zavjerenički šuti, a šef oporbe poručuje da se protiv "takve političke optužnice treba boriti pravnim i političkim sredstvima". Što mu je to trebalo?

Što mu je trebalo i da evocira uspomenu na premijerski mandat Ivice Račana koji je omogućio Gotovini da pobjegne, dok je on pisao Carli Del Ponte prigovor na optužnicu? Ne bi valjda on na njegovu mjestu učinio isto?

Naravno, Zoran Milanović, političar, pravnik, diplomat, suprug, otac dvoje djece, hobist i nogometni navijač, ima pravo misliti o haškoj optužnici što god želi. Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i budući premijer, to svoje mišljenje ne bi smio tako benevolentno iznositi u javnost. Jer takve političke ocjene "prihvatljivosti" optužnica već su nas dovoljno koštale.

Tko je protiv optužnice, taj je protiv Vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako davno oni koji su rušili hašku optužnicu, rušili su hrvatsku Vladu. Oni koji su godinama optužnicu nazivali "političkom i neprihvatljivom", kao što to sada radi Milanović, u međuvremenu su locirali Gotovinu (Tomislav Karamarko), postali financijeri njegove obrane (Ivo Sanader i HDZ-ova vlada), pojavili se u haškoj sudnici kao odvjetnici (Luka Mišetić) ili su jednostavno zašutjeli ili nestali sa scene (Ivić Pašalić, Dražen Budiša...). Ali zato je sada ovdje Zoran Milanović.

Nema bojazni da će Milanović pozvati narod na neku novu Rivu, jer njegovi birači nisu takvi, niti je on sposoban bilo koga pozvati bilo kamo. Radi se o političkom oportunizmu, o bildanju domoljubnih mišića, o račanovskom dodvoravanju uvijek tuđim, a nikad svojim biračima.

Samo se Milanović nije pomirio s optužnicom

Radi se i o zakašnjelom podilaženju javnom mnijenju koje je godinama nabrijavano protiv optužnice, da bi se u međuvremenu pomirilo sa činjenicom da se ona pobija na sudu. Čini se da se s tim samo Milanović nije pomirio.

Nažalost, njegovi birači trebali bi se sada pomiriti sa činjenicom da osoba koja bi trebala uskoro stati na čelo Vlade govori o "neprihvatljivim" optužnicama. Kao da je to nešto o čemu političari odlučuju. I što ako/kad Gotovina bude osuđen na osnovu takve optužnice: hoće li Milanoviću i presuda biti "neprihvatljiva"?

Zatvoren krug

I tako se zatvara krug: dok je Sanader urlao na Rivi, Račan je blokirao suradnju s Haagom, osporavao optužnicu i pustio Gotovinu da pobjegne, onda je taj isti Sanader uhitio Gotovinu i surađivao s Haagom, a u trenutku kad Jadranka Kosor smiruje strasti govoreći o pravednoj presudi, Milanović se vraća na osporavanje optužnice. Doista, pored ovakvog SDP-a kome treba HDZ?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara