"Presuda Gotovini odredit će je li Oluja bila vojna akcija ili etničko čišćenje"

"Presuda Gotovini odredit će je li Oluja bila vojna akcija ili etničko čišćenje"

Foto: Arhiva

JE LI operacija Oluja bila dobro isplanirani vojni udar kojim je oslobođena teritorija koju su okupirali pobunjeni Srbi ili školski slučaj etničkog čišćenja? Prema današnjem izvještaju AP-a, upravo će presuda Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku odrediti perspektivu iz koje će povijest gledati na Oluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"General Gotovina nije ni za što kriv. Političari ga samo iskorištavaju. A on nikad nije bio političar, bio je samo vojnik", kazao je AP-ovim reporterima u Pakoštanima Gotovinin suborac Bert Šarina, koji ih je dočekao s popularnom budnicom "Ante, Ante svi smo za te".

Napetost u Hrvatskoj uoči izricanja presude raste, ističe AP, koji svojim čitateljima objašnjava da Hrvati trojicu generala smatraju nacionalnim herojima, dok ih Haag tereti za ubojstva i etničko čišćenje. Ističe se također kako su sva tri generala iz zatvora pozvali građane da prihvate presudu i suzdrže se od prosvjedovanja. Isti taj apel u javnost su više puta odaslali i vodeći hrvatski političari.

Njemačka agencija DPA nije propustila primijetiti da su sva zbivanja oko presude generalima krajnje ispolitizirana. Presuda Haškog suda, posebno dio koji će se odnositi na Gotovinu, snažno će utjecati na parlamentarne izbore koje Vlada mora raspisati najkasnije do ožujka iduće godine, uvjeren je reporter DPA, koji ističe da je Jadranka Kosor već sada pod velikim pritiskom zbog raširene korupcije i gospodarske krize, a osuđujuća presuda za Gotovinu mogla bi do kraja potkopati HDZ-ovu političku platformu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara