PRETILOST IZAZIVA EMOCIONALNE PROBLEME KOD TINEJDŽERA

Pretili tinejdžeri većinom imaju manje prijatelja od svojih vršnjaka normalne težine, češće pate od depresije zbog zadirkivanja na račun debljine i među njima je veći postotak samoubojica, pokazuju rezultati nekoliko studija. L

Pretilost među djecom dosegla je epidemijske razmjere u mnogim razvijenim zemljama. Nezdrava hrana s previše masnoće i nedovoljna tjelesna aktivnost glavni su uzroci tog poremećaja, smatraju znanstvenici iako dodaju da i genetski čimbenici imaju svoju ulogu.

Studija Sveučilišta u Minnesoti pokazala je snažnu povezanost poruga koje trpe pretili tinejdžeri i postotka slučajeva depresije, nezadovoljstva svojim tijelom, niskog samopoštovanja i poremećaja u prehrani.

Posebice je zabrinjavajući alarmantni rast pokušaja samoubojstava među djecom koju zadirkuju zbog debljine, rekla je autorica studije Marla Eisenberg.

Studija provedena nad gotovo 5.000 tinejdžera na području Minneapolisa otkrila je da je 26 posto tinejdžera, koje su zadirkivali u školi i kod kuće, razmišljalo o samoubojstvu, a 9 posto se pokušalo ubiti. Trideset šest posto djevojčica i 19 posto dječaka pati od depresije.

Marla Eisenberg kaže da je potrebno educirati djecu i roditelje o utjecaju zadirkivanja na osjetljive adolescente kao i podučiti pretilu djecu kako da se bolje suočavaju s problemima koje im nameće debljina.

Još jedan problem pretile djece je taj da imaju manje prijatelja od vršnjaka, iako oni to često ne primjećuju, pokazala je druga studija.

Među 17.500 ispitanih adolescenata, u dobi od 13 do 18 godina, pretili su naveli sličan broj prijatelja kao i njihovi vršnjaci normalne težine. Međutim, prosječno 3,4 posto djece izabralo je za prijatelje one koji imaju problema s težinom u usporedbi s 4,8 posto koliko ih je izabralo vršnjake normalne težine.(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara