Pretužni Orešković predao vlast Plenkoviću: "Hrvatska ima sjajnu budućnosti"

Pretužni Orešković predao vlast Plenkoviću: "Hrvatska ima sjajnu budućnosti"

Foto: FAH

NAKON što je Vlada Andreja Plenkovića večeras dobila povjerenje u Hrvatskom saboru, uslijedila je primopredaja vlasti.

Ista se službeno odvila u Dvorani hrvatskih banova u Banskim dvorima, gdje opozvani premijer Tihomir Orešković predaje vlast Andreju Plenkoviću.

Prvo se novinarima obratio Tihomir Orešković.

"Dobro veče svima, dobrodošli u Vladu. Čestitam Vam na izboru, Vama i Vašoj vladi želim uspješan mandat. Ostavljam vam izvješće o radu Vlade na 1800 stranica - pozitivne rezultate rasta BDP-a, smanjeni dug i veći broj zaposlenih. Mislim da su ovo pozitivni temelji za novu Vladu. U svom mandatu imao sam priliku potvrditi što sam znao, RH ima sjajnu budućnosti pred sobom i do nas je iskoristiti ovu priliku. Isto tako, mogu reći da sam imao priliku i prije nego što sam bio premijer, promovirao sam Hrvatsku, to ću nastaviti gdje god bio u životu, bila mi je čast i privilegija voditi Vladu, novom premijeru želim puno uspjeha na novoj časnoj dužnosti", rekao je Orešković.

Plenković zahvalio Oreškoviću

"Dobra večer još jednom svima, prije svega, želim zahvaliti dosadašnjem predsjedniku Vlade na predanom angažmanu i gesti kao čovjeku koji predstavlja Hrvate izvan RH, koju je učinio prihvaćanjem dužnosti.

Mislim da je taj potez bio i hvalevrijedan i hrabar, no političke okolnosti su se promijenile, održali su se izbori, i drago mi je da sam dobio povjerenje 91 zastupnika u Saboru, da smo dobili stabilnu parlamentarnu većinu.

Nakon usvajanja programa Vlade, sada imamo zadaću rada na dobrobit zemlje i svih hrvatskih ljudi. Proučit ćemo izvješće koje nam ostavlja prethodna vlada i nastojati što prije krenuti u ključne izazove i pripreme za proračun za iduću godinu, poreznu reformu i sve ciljeve".Plenković je najavio prve ekonomske poteze.

"Kao što sam rekao, u dogovoru s ministrom financija Marićem, a mislim da je dobro da on predstavlja kontinuitet s vladom Tihomira Oreškovića, temelji porezne reforme će biti prioritet. To je bila jedna od ključnih odrednica našeg izbornog programa. To će biti jedan od prvih poteza već u ponedjeljak.

Nastojat ćemo da paket reformskih zakona prođe javnu raspravu. Predviđeno je da neka rješenja budu na snazi od početka iduće godine, a neka kasnije".

BiH vanjskopolitički prioritet

Rekao je i da će mu prvi vanjskopolitički posjet nakon Bruxellesa biti u BiH.

Kao prvo, nebrojeno puta sam čuo od kolega u Bruxellesu da je Orešković ostavljao izvanredan dojam na sve kolege.

Moj prvi će biti u BiH. To sam rekao danas u našem programu, broj 1 prioritet nam je europski put BiH, funkcionalnost, zaštita ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, i sve drugo što smo radili godinama. Sada je BiH pred velikim izazovima, smatram da RH ima posebnu odgovornost da pomogne našoj susjednoj zemlji", kazao je Plenković.

"Hvala građanima na podršci koju su mi dali u teškim trenucima", zaključio je Orešković.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara