"Preživjeli" sa splitskog Pridea u subotu dolaze na povorku u Zagreb

Foto: Preživjeli

PREŽIVJELI i ponosni sudionici Split Pridea su nakon povorke ponosa u Splitu osnovali grupu podrške na Facebooku "Split Pride Survivors". Za zaštitni simbol odabrali su leteći oleander - cvijet s kojim su bili gađani. U subotu će se priključiti zagrebačkoj povorci noseći oznaku "SURVIVOR".

Ponosno hodanje, mahanje i slanje pusa dio građana Splita su dočekali pljeskom, a dio njih suzavcem, topovskim udarima, bacanjem isčupanih oleandera i kamenovanjem. Sudionicu su na kraju dovedeni u obruč, okruženi gnjevnom gomilom bez mogućnosti evakuacije. Nakon čega su bili u  stanju šoka i straha, no hrabrost i aktivistički duh nije nestao poslije povorke te se nastavio u grupi "Preživjelih".

Nasilje s ulica se preselilo na internet nakon povorke. "Postao sam popularan koliko prijetnji dobivam", šaljivo je podijelio s grupom građanin Splita. Borba za prava je nastavljena online, sve grupe mržnje koje su nikle kao korov na Facebooku "Preživjeli" su prijavljivali Facebooku koji ih je uklonio, a stranicu homopopis.com - koja je objavila popis sudionika Pridea i pozvala na nasilje nad njima - je  uspješno ugasio član grupe ukazavši na kršenje pravila registru domena.

"Preživjeli" si međusobno daju podršku, prate vijesti i dijele članke s medija, dogovoraju za smješaj u Zagrebu povodom povorke u Zagrebu. Podijelili su nezadovoljstvo reakcijama vladajućih na gradskoj i državnoj razini koji su slali dvosmislene poruke. "Ja sam još u stanju šoka, posebno kad vidim ove sve grupe i izjave političara. Sramota", izjavio je član grupe  šokiran naslovima u medijima. "Izjava splitskog gradonačelnika je skandalozna", dodao je drugi član grupe.

Grupa svakim danom raste za oko 20 članova, te sada ima gotovo 100 članova. Grupa je zatvorena i ne može se naći pretraživanjem kako bi se članovi i članice zaštitili od nasilja homofobnih korisnika interneta. Sudionicima će ovo iskustvo ostati trajni pokazatelj mržnje u Hrvatskoj protiv koje se, ističu, neće prestati boriti. "Deset godina smo tu, nikuda ne idemo. Vidimo se u Splitu 2012!", izjavio je Edo Bulić iz Iskoraka, također član grupe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara