Prgomet: Vlada mora jasno reći da je NDH fašistička tvorevina, nema mjesta nikakvoj reviziji

Prgomet: Vlada mora jasno reći da je NDH fašistička tvorevina, nema mjesta nikakvoj reviziji

Foto: Hina

POVODOM 75-obljetnice utemeljenja kvislinške fašističke NDH, priopćenjem se obratio Drago Prgomet. On smatra da Vlada treba jasno reći da je NDH bila fašistička tvorevina.

"Dan nastanka NDH daje nam za razmisliti gdje smo danas. Jesmo li slobodno društvo koje poštuje različitost i drugačije mišljenje? Jesmo li skloniji dijalogu ili isključivosti? Čuvamo li različitosti kao svoje bogatstvo ili poručujemo da idu negdje drugdje?

Vlada li atak na slobodu govora i istraživanja ili nas raduje lepeza različitih pogleda i misli? Da parafraziram poznatu misao: ako šutimo dok se loše događa drugima, kada loše dođe do nas ni tada neće biti nikoga da govori.

Zato smo pozvani reći da je NDH bila fašistička tvorevina temeljena na rasnim zakonima. Treba se suprotstaviti svakoj vrsti revizije i negiranju žrtve svih onih samo zato što su bili druge vjere, nacionalnosti ili su drugačije mislili.

Vlada RH mora biti jasna u ovim porukama i učiniti sve da zajedno s predstavnicima naroda koji su bili najveće žrtve ustaškog režima odamo počast stradalima. Dužni smo izvući poruku i pouku iz tih vremena i svojim politikama ne dozvoliti da se takvo što ponovi u društvu. Zaoštravanje retorike koju čujemo u posljednje vrijeme ne smije biti smjer kojim će Hrvatska ići. Dijalog mora biti ključni alat iznalaženja rješenja u svakoj situaciji, a povijest nas uči da samo dijalogom možemo ići naprijed i graditi tolerantnije i prosperitetnije društvo", stoji u priopćenju koje potpisuje Drago Prgomet.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara