UHIĆENJE INDEXOVOG NOVINARA

Priča o sucu Ožaniću postaje sve strašnija, pogledajte dokument

Priča o sucu Ožaniću postaje sve strašnija, pogledajte dokument
Foto: Index

SUDAC Prekršajnog suda u Zagrebu Krešimir Ožanić koji je prije dva dana osudio Indexovog novinara Gordana Duhaček jer je na svom Twitter profilu prije više od godinu dana, komentirajući brutalnu policijsku intervenciju u zadarskom fast foodu, na kraju objave napisao punkersko-anarhistički akronim A.C.A.B., u jednom je slučaju obiteljskog nasilja donio odluku bez da je prethodno saslušao svjedoke.

Bez saslušanja svjedoka odbio izreći zaštitnu mjeru obiteljskom nasilniku?!

U toj je presudi odbio izreći zaštitnu mjeru približavanja nasilnika žrtvama nasilja.

Index je došao u posjed pritužbe na rad suca Ožanića koja je poslana njemu nadređenoj predsjednici Prekršajnog suda Oliviji Slade, ali i Ministarstvu pravosuđa.

U pritužbi poslanoj predsjednici Prekršajnog suda između ostalog stoji: "Vezano na moje primjedbe na sastav sudskog zapisnika, zapisničarka je isprintala zapisnik kako bi ja mogla izvršiti uvid i vidjeti što je pogrešno uneseno ili što eventualno nedostaje. Tom prilikom je, na našu sreću, počinila kardinalnu grešku jer je isprintala i stranicu gdje je bila napisana već unaprijed donesena odluka o našem zahtjevu", stoji u pritužbi.

Odvjetnice u pritužbi potom navode kako se sudac ponašao nakon što ga je odvjetnica žrtve suočila s tim.

"Zgrabio mi je zapisnik iz ruke i bacio ga u smeće"

"Dakle, sudac Ožanić je, prije nego je uopće vidio, a kamoli saslušao stranke, donio odluku o tome da nema osnove da se zlostavljaču izrekne mjera zabrane. Kad sam s takvim zapisnikom u rukama došla pred suca, on mi je zgrabio zapisnik iz ruke i bacio ga u smeće, nakon čega ga je izvadio iz smeća, strpao u džep i izašao iz sudnice", stoji u pritužbi odvjetnica.

Po povratku suca Ožanića u sudnicu jedna odvjetnica žrtve je pokušala, navodi se u žalbi, izdiktirati zahtjev za izuzeće suca, a sudac ga je unio samo djelomično i nije želio unositi dio u kojem ona opisuje način na koji je njenoj kolegici sudac pokušao istrgnuti zapisnik iz ruke.

Drama u sudnici

Nakon dvokratnog neuspjelog pokušaja da izdiktira zahtjev za izuzeće suca Ožanića, sudnicu je napustila i druga odvjetnice žrtve te i sama žrtva, dok su u sudnici ostali sudac, zapisničarka i odvjetnik tuženika.

Odvjetnice dalje u žalbi navode kako nemaju saznanja o daljem tijeku događaja.

"Sadržaj zapisnika ne odgovara tijeku rasprave, u njemu se nalaze navodi koje niti jedna punomoćnica nije iznosila, sadržaj zapisnika je mijenjan nakon napuštanja sudnice od predlagateljice zahtjeva i punomoćnica, tijek rasprave nije opisan, nije konstatirano da je rasprava prekidana niti što se sve događalo u kojem trenutku. Dakle iz zapisnika proizlazi da je rasprava neometano i neprekidno održana u prisutnosti svih osoba koje su u nju pristupale iako tome nije bilo tako te sadržaj zapisnika ne odgovara stvarnom stanju", navode odvjetnice u žalbi predsjednici Prekršajnog suda.

Sudac Ožanić odbio izreći mjeru zabrane prilaska žrtvama, pa ju je kasnije ishodio DORH

I dok je sudac Ožanić odbio izreći mjeru zabrane prilaska žrtvi i malodobnom djetetu, tu je mjeru nasilniku ishodio DORH dva mjeseca kasnije.

Kontaktirali smo obje odvjetnice, Moranu Rabar i Mariju Kos koje su nam potvrdile da se to dogodilo i da je sudac Ožanić napisao presudu prije nego što je vidio i saslušao stranke.

"U stvarnosti je izgledalo puno gore"

"Sve je u stvarnosti izgledalo puno gore nego što je bilo napisano", rekle su nam odvjetnice Rabar i Kos koje dalje nisu htjele ništa komentirati.

Iz Ministarstva pravosuđa reagirali su na žalbu koju su im poslale odvjetnice te su zaključili da ne nalaze osnove za daljnjim postupanjem po predstavci.

Navode kako su sudac Krešimir Ožanić i zapisničarka negirali navode odvjetnica da je sudac u navedenom predmetu unaprijed pripremio i donio odluku o odbijanju zahtjeva predlagatelja za izricanjem zaštitne mjere.

Ministarstvo pravosuđa: Visoki prekršajni sud će odlučiti o žalbi

U Ministarstvu su dalje naveli kako predsjednica suda nije ovlaštena utvrđivati zakonitost svake od pojedinačnih odluka niti ulaziti u meritum predmeta.

"To je posao i dužnost raspravnog suca te podredno nakon eventualnih žalbi Visokog prekršajnog suda RH, koji će i odlučiti o podnesenoj žalbi u predmetu", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa na žalbu koju su zaprimili od odvjetnica Rabar i Kos.

Za komentar smo nazvali i suca Ožanića, međutim nije nam se javljao, dok smo upit poslali predsjednici Prekršajnog suda Oliviji Slade koju smo pitali što je učinila po žalbi odvjetnica Kos i Rabar protiv suca Ožanića. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Sudac zaprijetio Duhačeku prije suđenja

Podsjetimo samo što je sudac Ožanić prekjučer napravio prije nego što je Indexov novinar Gordan Duhaček uopće došao do suda.

"Sudac mi je prije ročišta došao pred ćeliju u kojoj su me čuvala trojica policajaca i pitao: 'Što ćemo sada s tobom?' Pitao sam gdje je moja odvjetnica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca", opisao je Duhaček kako mu je prijetio sudac Prekršajnog suda.

Zbog toga je predsjednica Prekršajnog suda jučer od Ožanića zatražila hitno očitovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara