Prihvaćen proračun Zagrebačke županije, iznosi preko milijardu kuna

Prihvaćen proračun Zagrebačke županije, iznosi preko milijardu kuna
Ilustracija: 123rf

NA SJEDNICI Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je proračun za iduću godinu u visini od 1.202.756.615 kuna, što znači da je veći u odnosu na ovu godinu za 49,81 posto.

Iz Županije ističu da je razlog tolikog rasta proračuna to što su u njemu prvi put planirane plaće i ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, sukladno uputama Ministarstva financija.

Kažu da proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu

Također, na rast izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu, ali i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od siječnja 2020.

"Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti", rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

On očekuje da će zamah gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, projekti vodnokomunalne infrastrukture, kao i projekti u školstvu te u zdravstvu.

Kao i prethodnih godina, najveći je iznos, viši od 171 milijun kuna, odnosno 35 posto ukupnih sredstava, namijenjen Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Kredit od 80 milijuna kuna

Kreditom od 80 milijuna kuna će se, zajedno s izvornim prihodima, osigurati gradnja četiri nove sportske dvorane, gradnja dviju novih škola te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola, dok će se energetska obnova četiriju škola od 59 milijuna kuna realizirati kroz fondove EU-a.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 13,31 posto proračuna, odnosno 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću, projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

I dalje će se isplaćivati 1000 kuna za svaku novorođenu bebu, uvedena je nova demografska mjera - sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti, za što je osigurano tri milijuna kuna, a planirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara