Prije točno 7 godina Sanader je pobjegao iz zemlje, ni danas se ne zna tko mu je javio da će ga uhapsiti

Prije točno 7 godina Sanader je pobjegao iz zemlje, ni danas se ne zna tko mu je javio da će ga uhapsiti

Foto: MUP

9. PROSINCA 2010. GODINE Ivo Sanader je u 11:10 sati u pratnji kćeri Brune prošao granicu na Bregani i ušao u Sloveniju. Ni danas se ne zna tko mu je javio da će taj dan biti uhićen.

Samo nekoliko sati kasnije, oko 15 sati, ukinut mu je zastupnički imunitet što je značilo da ga policija može uhititi, a ako ga ne nađu na kućnoj adresi za njim može biti izdana tjeralica, što se i učinilo. Inače, Sanaderu je imunitet skinut na Dan borbe protiv korupcije.

Naime, oko 17 sati na vrata njegove kuće u Kozarčevoj zakucali su istražitelji, no nisu ga zatekli. Uskoro će za Sanaderom biti izdana tjeralica jer je DORH za njega zatražio pritvor, a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je Ivi Sanaderu 30 dana pritvora. Pritvor za Sanadera tražio se po dvije osnove: zato što je u bijegu i zbog utjecaja na svjedoke.

S obzirom na to da je Sanader ušao u Sloveniju to jutro, slovenski mediji na naslovnicama su pratili sve što se događa oko njega. Slovenski radio objavio je kako će Sanader avionom iz Ljubljane u 15:50 otputovati u London, ali to se pokazalo kao kriva informacija. U nekim se drugim slovenskim medijima pojavila informacija kako Sanader nije došao na aerodrom, nego je automobilom krenuo prema Austriji. HRT je pak objavio da odbjegli bivši šef HDZ-a planira produžiti za SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Sanader je završio u Austriji, a novinarima je poručivao kako nije pobjegao nego je otišao na prethodno planirani put. Iz Austrije je sljedećih dana Sanader pokušao pobjeći u SAD, ali nije mogao kupiti zrakoplovnu kartu zbog već izdane tjeralice. Na povratku iz Njemačke, gdje je pokušao kupiti kartu za Washington, uhićuje ga austrijska policija.

Uhićenjem tek počinje trakavica oko izručenja. Austrijskom pravosuđu trebalo je čak sedam mjeseci da odobri njegovo izručenje, a sud je stalno produljivao pritvor Sanaderu zbog opravdanog straha od bijega.

Konačno, sredinom lipnja 2011. Sanader je izručen Hrvatskoj.

> Sve o Sanaderu čitajte ovdje
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ivu Sanadera, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ivo Sanader.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara