Prije dvije godine Britanci su izašli na referendum o Brexitu, očekuje se skup u Londonu

Prije dvije godine Britanci su izašli na referendum o Brexitu, očekuje se skup u Londonu
Foto: Hina, EPA

BRITANSKI političari naklonjeni Europskoj uniji uglavnom iz oporbenih stranaka nadaju se da će se danas, na drugu godišnjicu referenduma o Brexitu, okupiti deseci tisuća pristaša u povorci "Glas naroda" o britanskom konačnom dogovoru o napuštanje EU-a.  

"Kakvo god da je vaše mišljenje o Brexitu, svi se slažu da je to velik dogovor. I još nije gotov", poručuju iz kampanje Glas naroda uoči povorke u središtu Londona.

Organizatori pozivaju pristaše da "osiguraju da oni, narod na koji će pregovori o Brexitu utjecati naraštajima, imaju 'glas naroda' o konačnom dogovoru o Brexitu".

"Ove ćemo subote vidjeti desetke tisuća iz cijele Velike Britanije da koračaju za glas naroda u Londonu, a potpora jača širom zemlje", rekao je laburistički zastupnik Chuka Umunna.

"S pregovorima u kaosu, vladom koja je napravila totalan nered oko Brexita ... vrijeme je da narod preuzme kontrolu nad procesom", rekao je Umunna.

Predviđeno je da se skupu obrate čelnik liberalnih demokrata Vince Cable, supredsjednica Zelene stranke Caroline Lucas i David Lammy iz Laburističke stranke, kao i Anna Soubry, proeuropska zastupnica iz Konzervativaca premijerke Therese May.

Točno prije dvije godine, 23. lipnja 2016., većina od 52 posto glasala je o izlasku iz Europske unije, a na referendum je izišlo 72 posto od 46,5 milijuna glasača.

Skupina Glas naroda nije objavila detalje o tome kako bi organizirala novi referendum, koja bi pitanja bila postavljena niti kako bi pomirila rezultate dvaju referenduma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara