Prije pola godine Johnson je bio raskalašeni lažljivac. Sad je osvojio sve

Prije pola godine Johnson je bio raskalašeni lažljivac. Sad je osvojio sve
Foto: EPA

BORIS JOHNSON jučer je izabran za novog britanskog premijera. Njegova Konzervativna stranka osvojila je premoćnu pobjedu nad Laburistima Jeremyja Corbyna. 

Rezultati iz 650 izbornih okruga pokazuju da je njegova Konzervativna stranka do nogu potukla laburiste, osvojivši 365 mandata u odnosu na 203 mandata laburista, što je najveći izborni uspjeh konzervativaca od 1987.

Ujedno, laburisti su pretrpjeli najteži izborni poraz od 1935.

Kako je vodio kampanju?

Jedan od najvećih zagovornika Brexita na referendumu 2016. je predizbornu kampanju vodio pod sloganom "Provedimo Brexit" obećavši da će izvesti zemlju iz slijepe ulice i više ulagati u zdravstvo, školstvo i policiju.

"Pozivam sve, ma kojoj strani pripadali, da nakon 3,5 godine, nakon neplodne rasprave zatvorimo to poglavlje i počnemo liječiti rane", poručio je Johnson pred Downing Streetom, uredom premijera.

"Znam da nakon pet tjedana kampanje ova zemlja zaslužuje odmor od svađa, odmor od politike i trajni odmor od rasprava o Brexitu", dodao je.

Obratio se protivnicima Brexita

Premijer se nakon pobjede izravno obratio protivnicima Brexita.

"Želim se obratiti i onima koji nisu glasali za nas, za mene i koji su željeli i vjerojatno još uvijek žele ostati u EU", rekao je.

"Morate znati da mi u ovoj konzervativnoj vladi nećemo nikada ignorirati vašu volju i vaše pozitivne osjećaje prema europskim narodima", istaknuo je Johnson.

Preuzeo mjesto Therese May

Johnson je 23. srpnja izabran za nasljednika Therese May. Nakon što ponovno nije usvojen njezin dogovor o Brexitu u britanskom parlamentu, May je podnijela ostavku na mjesto premijerke i na mjesto predsjednice stranke. 

Najprije se birao njezin nasljednik u Konzervativnoj stranci koji je potom postao njezin zamjenik na mjestu premijera, odnosno novi britanski premijer.

Taj nasljednik bio je Boris Johnson koji je sutradan po prvi put postao britanski premijer. Nepunih pet mjeseci kasnije, osvojio je i nove parlamentarne izbore.

No, kako su stvari izgledale kada se kandidirao za poziciju vođe Konzervativne stranke?

Kako je osvojio mjesto Therese May?

Johnson se predstavio svojim konzervativcima, poznatijima kao torijevci, kao netko tko jedini može spasiti stranku i održati je na vlasti, i to tako što će, nakon neuspjeha koji je osramotio Theresu May i natjerao je na ostavku, realizirati Brexit 31. listopada s dogovorom ili bez njega.

Do toga kasnije nije došlo, a novi obećani datum je 31. siječnja 2020. godine.

No, takva kampanja se tada pokazala kao dobar izbor. Johnson je već u prvom krugu stranačkih izbora potukao svog protukandidata. On je dobio 114 glasova od ukupno 313 konzervativnih zastupnika, a njegov glavni konkurent Jeremy Hunt osvojio je 43 glasa. Na zadnjem glasanju je za Johnsona glasalo 92.153, a za protukandidata Jeremyja Hunta 46.656 članova stranke. Na izbore se odazvalo 87 posto od 159.000 članova s pravom glasa.

"Sad je vrijeme da ujedinimo ovu zemlju i ovo društvo. A to ne možemo napraviti dok nismo ispunili primarni zahtjev naroda, veliku stvar koju su od nas zatražili. Nakon tri godine i dva propuštena roka moramo napustiti EU 31. listopada. I moramo dobiti bolje od dogovora o izlasku koji je parlament odbio tri puta", poručio je Johnson u svom kandidatskom govoru i zaradio ovacije.

Impresivan niz provala

Za britanskog političara razbarušene frizure i jednako razbarušenog nastupa već tada su vjerojatno čuli i oni koji uopće ne prate britansku politiku. Popis funkcija koje je do tada obnašao prilično je impresivan: bio je gradonačelnik Londona, i to u dva mandata, od 2008. do 2016.; ministar vanjskih poslova od 2016. do 2018.; parlamentarni zastupnik od 2001. do 2008. i od 2015. do srpnja 2019.

No, ono po čemu je zaista poznat je njegov impresivan niz provala - nekad samo nonšalantnih i šarmantnih, ali često kontroverznih ili skandaloznih. Johnson je posebna vrsta populista, netko tko svoju zavodljivu, ali uglavnom ispraznu ili neiskrenu retoriku začinjava teatralnim i žovijalnim šarmom specifičnim za englesku višu klasu obrazovanu na Oxfordu, Cambridgeu ili Etonu.

Najnoviji video zbog kojeg je ismijavan obrada je filma Zapravo ljubav, a koji mu je poslužio kao reklama za kampanju. 

Među brojnim populistima koji su posljednjih godina u usponu, ističe se i po tome što je vječni oportunist - uvijek spreman preuzeti i energično zastupati stavove koji dobro kotiraju među glasačima, kao da je u debatnom klubu, a ne u pravoj političkoj areni. 

Sličnosti s Trumpom?

Kao i Trump, s kojim ga se s dobrim razlogom uspoređuje, Johnson kao da ima imunitet na gafove, skandale i dokazane laži. Torijevski veteran Chris Patten nije birao riječi kad ga je opisao za talijanski list Corriere della Sera: "Trumpova pudlica, lažljivac koji ne obraća pozornost na detalje stvarnosti, govori ljudima ono što žele čuti i oslanja se na njihovu neukost."

Johnson je ustvari oličenje "kolapsa racionalnosti i veze između činjenica i onoga što vjerujemo" u današnjoj politici, zaključio je Patten. Nije ni čudno da ga Trump otvoreno simpatizira.

Ako vam se ovakva dijagnoza čini pretjeranom, valja podsjetiti da je Johnson zbog svog laganja u kampanji za referendum o Brexitu završio i na sudu. Lagao je, naime, o cijeni članstva Velike Britanije u Europskoj uniji tvrdeći da se radi o nevjerojatnih 400 milijuna eura na tjedan koje bi se mogle iskoristiti za zdravstveni sustav NHS.

Johnson se prije kampanje za Brexit baš i nije očitovao kao zagovornik napuštanja EU-a. No onda je, smatraju kritičari, spretno zaključio kako bi mu uloga predvodnika kampanje za Brexit pomogla da se nametne kao lider Konzervativne stranke i idući premijer - a pošto će referendum za Brexit ionako teško proći, njegovo zagovaranje Brexita ionako ne bi imalo štetne posljedice.

Kako su mediji nakon Brexita otkrili, kao kolumnist Daily Telegrapha (za koji još uvijek piše) napisao je dvije kolumne prije referenduma - jednu u kojoj zagovara napuštanje te drugu u kojoj zagovara ostanak u Uniji. Na kraju je objavio samo ovu prvu. U drugoj, nikad objavljenoj kolumni, tvrdio je da je ostanak u EU "blagodat za svijet i za Europu", a da bi Brexit izazvao "ekonomski šok", a možda čak i raspad UK-a. On se branio da je napisao tu kolumnu samo za vježbu.

Usporedio Bruxelles s Hitlerom i Napoleonom

Johnson je na kraju, uz populista svih populista Nigela Faragea, bio glavno lice "Leave" (eng. napustiti) tabora u kampanji. Osim laganja o davanjima Londona Bruxellesu, proslavio se i usporedbom EU-a s Hitlerom i Napoleonom - EU je "pokušaj da se to (europsko ujedinjenje) učini drugim metodama", rekao je tada.

Također je optužio EU da želi stvoriti superdržavu koja bi bila "izgrađena nasuprot europskim nacijama", što je i inače jedna od najraširenijih neosnovanih optužbi na račun EU-a. Nakon Brexita i ostavke premijera Davida Camerona također se kandidirao za premijera. No, u zaista ironičnom obratu, kolega u kampanji Michael Gove zabio mu je nož u leđa i u posljednji tren povukao svoju podršku njegovoj kandidaturi te se sam kandidirao.

Na kraju je na vrh isplivala May - ali to je bilo neko drugo vrijeme prije nego što su se pregovori o izlasku zemlje iz EU-a pretvorili u tragikomični reality show s elementima Igre prijestolja, Kuće od karata i Državnika novog kova.

"Kaos su ljestve"

Johnson je, naravno, u svom tom kaosu nanjušio priliku za sebe, baš po principu čuvenog citata iz Igre prijestolja: "Kaos su ljestve." To je, naravno, podrazumijevalo političku likvidaciju May i gaženje preko njenog leša. Njegova ostavka na mjesto ministra vanjskih poslova koju je opravdavao principijelnim protivljenjem dogovoru koji je May ispregovarala u Bruxellesu bila je očito priprema terena za uspon na vlast.  

A kako je isplanirao, tako se i dogodilo. I nitko mu nije mogao ništa.

Usporedbe radi, njegovog novog/starog suparnika Govea praktički je potopilo priznanje da je uzimao kokain prije više od dvadeset godina. Johnsonu, međutim, uopće nije naštetilo priznanje da je kao student konzumirao kokain i marihuanu. Uostalom, ako ništa drugo, mislilo se kako će Johnson biti zabavnija alternativa robotskoj May. 

Zabavnija, ali vjerojatno i opasnija. Kao što je uoči izbora novog Konzervvativnog vođe pisao Simon Jenkins za Guardian, Johnsonov šarm ne treba miješati s karizmom - autoritetom lidera s neodoljivim nastupom. Iako je eklatantno nekvalificiran za premijera, iako se svojom političkom biografijom pokazao kao lažljivac, raskalašen i lijen, iako nema nikakva posebna postignuća kojima se može pohvaliti na svojim dosadašnjim funkcijama, i dalje uspijeva očarati ošamućene konzervativce koji traže izlaz iz labirinta zvanog Brexit.

To je pokazao i na posljednjim, jučerašnjim, izborima.

Bez obzira na sve - novi je britanski premijer

Lijevo-liberalni britanski mediji nisu jedini koji su svojevremno upozoravali na opasnost koju predstavlja Johnson kao premijer. Francuski Le Monde opisao ga je u srpnju kao "čovjeka odvojenog od logike i uvjerenja" s karijerom koja je bogata "prevarama, zabludama i promašajima".

"Iznosio je laži na autobusu (u kampanji), obećavao Velikoj Britaniji da može imati svoju tortu i pojesti je, usporedio EU s Trećim Reichom" dok je obećavao Britancima nerealističnu "slavnu globalnu budućnost", a kao ministar vanjskih poslova "učinio je svoju zemlju objektom poruge diljem svijeta svojim amaterizmom, lakomislenošću i neukošću". 

Prijetio je i Uniji da kao premijer neće isplatiti 39 milijardi koje London duguje Bruxellesu nakon Brexita osim ako ne dobije bolji ugovor o razvodu, što bi bilo izravno narušavanje vladavine prava i imalo "neizmjerne posljedice", pisao je Le Monde opisujući ga kao "mini Trumpa s druge strane La Manchea posvećenog sabotaži". Nizozemski de Volkskrant opisuje ga kao nekoga "tko vjeruje daleko više u sebe nego u Brexit", a njemački Handelsblatt kao osobu koja bi bila "fatalna za Britaniju". 

Unatoč svemu, osvojio je nevjerojatan broj mandata u parlamentu. S ovolikom većinom u parlamentu nijedno veće sporno pitanje ne bi se trebalo naći Johnsonu na putu, pa ni pitanje Brexita.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara