Prije sedam godina oslobođeni su Gotovina i Markač. Krstičević: Oni su heroji

Prije sedam godina oslobođeni su Gotovina i Markač. Krstičević: Oni su heroji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan, prije sedam godina, oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač, a oslobađajućom je presudom ostvarena velika pobjeda za heroje i Domovinski rat, podsjeća se u priopćenju Ministarstva obrane (MORH).

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se veličanstvenog dočeka generala na središnjem zagrebačkom trgu.

Krstičević: Generali su vodili dva rata

„Toga dana cijela Hrvatska je bila jedno, s ponosom smo dočekali naše heroje. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su heroji i simboli oslobodilačkog Domovinskog rata, koji su uz brojne hrvatske branitelje zaslužni za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Ne smijemo zaboraviti da su generali Gotovina i Markač vodili dva rata, oslobodilački Domovinski rat i drugi, rat za istinu i karakter Domovinskog rata i pobijedili su", naglašava Krstičević u priopćenju.

Hvala im što su se borili za istinu i za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. I hvala im još jednom na snazi tijekom te duge bitke kojom je dokazano da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države, poručio je ministar obrane.

Podsjetimo, 16. 11. 2012. godine Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su na slobodu. Odlučilo je tako žalbeno vijeće Haškog suda na čelu s Theodorom Meronom. Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara