Prije točno 20 godina svijet je potresao masakr u američkoj školi

Prije točno 20 godina svijet je potresao masakr u američkoj školi
Foto: EPA

TJEDAN događanja kojima se obilježava 20. godišnjica masakra u američkoj srednjoj školi Columbine svoj vrhunac ima danas kad se održava ceremonija odavanja počasti 13 žrtava te pucnjave koja je šokirala svijet. 

Dva učenika srednje škole Columbine su 20. travnja 1999., samo tri tjedna prije mature, upali u školu u predgrađu Denvera naoružani sačmaricama i poluautomatskim oružjem i ubili 12 kolega i jednog učitelja, a potom izvršili samoubojstvo. 

Betty Shoels, teta ubijenog učenika Isaije Shoelsa, rekla je kako je njezin 18-godišnji nećak bio sportaš koji se volio zabavljati i uvijek je bio nasmijan usprkos tome što se nije osjećao uklopljen, kao jedan od nekolicine afroameričkih učenika u školi.

"Najviše mi nedostaje njegov smijeh", kazala je Shoels. 

"Bio je dobro dijete koje se voljelo šaliti."

Ovogodišnje sjećanje na pucnjavu ovaj je tjedan obilježila i smrt floridske tinejdžerke za koju su vlasti rekle da je bila "opsjednuta" Columbineom. Ona je doputovala u saveznu državu Colorado gdje je umrla od prostrjelnih rana koje si je navodno nanijela sama. 

"Zahvalan sam što sam preživio"

Evan Todd je 1999. bio učenik drugog razreda. Bio je ozlijeđen u školskoj knjižnici u kojoj je ubijeno 10 učenika. Todd ističe da se svaki put kad čuje o nekoj školskoj pucnjavi ili drugim tragedijama koje su nekako povezane s Columbineom sjeti da je bio "dio nečega toliko jezivog i javnog". 

Masakr u toj srednjoj školi inspirirao je dokumentarni film "Bowling for Columbine" u kojem redatelj Michael Moore traži odgovor na pitanje zašto se u Sjedinjenim Državama bilježi veći broj pucnjava u odnosu na ostatak svijeta.

Todd ističe kako se često sjeti svog kolege iz nogometne momčadi Matta Kechtera koji je upucan u glavu samo nekoliko metara od njega. 

"Nekad se pitam što bi Matt radio danas, kakav bi mu bio život", rekao je 35-godišnjak, otac jednogodišnjeg sina.

Naglasio je kako su mu u mjesecima nakon tragedije znatno pomogli obitelj i vjera. 

"Jednostavno sam zahvalan što sam preživio", zaključuje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara