Hrvatskoj opet prijete poplave: Temperature rastu, snijeg se brzo topi, a kiša će neumorno padati

Hrvatskoj opet prijete poplave: Temperature rastu, snijeg se brzo topi, a kiša će neumorno padati

Foto: FAH

NAKON što je Hrvatsku zatrpao snijeg, koji se sada pod utjecajem nešto viših temperatura počeo topiti, a kiša cijeli dan neumorno pada, dijelovima zemlje ponovno prijete poplave.

Snijeg će se sljedećih dana ubrzano topiti, a za sve je kriva južina i kiša koja neumorno pada. Sve su to glavni preduvjeti za rast rijeka.

"Očekujemo prije svega porast vodostaja na Kupskom području, znači Kupa, Korana, Glina, Mrežnica, tu di imamo najviše snijega. Ali očekujemo porast i na potezu Zagreb-Sisak gdje ćemo do četvrtka imati maksimalne vrijednosti, trenutno su one u razini pripremnih mera za obrane od poplava", rekao je za RTL Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura će preko vikenda još rasti, a krajem vikenda i sljedeći tjedan rast će i do 10 stupnjeva. Kiša također nastavlja padati, ponajviše sa subote na nedjelje i s nedjelje na ponedjeljak.

Osim Hrvatskih voda ,u pripravnosti su i službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Sva mjesta su u istom sustavu opasnosti, ali se nadamo da se mjere koje se poduzimaju kao preventine mjere i one sada biti zadovoljavajuće kako bi vremenske nepogode prošle bez posljedica za građane i domove", rekao je Petar Vitas, zamjenik ravnatelja DUZS-a.

"U Zagrebu očekujemo vodostaj oko 200 centimetara što je zanimljivo jer je bio na - 280 što znači da ćemo imati 5 metara porasta", kazao je Čavlović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara