PRIJEVREMENO ROĐENA DJECA IMAJU NORMALAN DUŠEVNI RAZVOJ

Prerano rođena djeca male porođajne težine pokazuju poslije, najkasnije u dobi od osam godina jednak stupanj duševnog razvoja kao i ostala djeca, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association.

Djeca s malom porođajnom težinom imaju povećan rizik neuroloških i duševnih poremećaja. Znanstvenici Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje u Bethesdi (SAD) utvrdili su da najveći broj takve djece zaostatke u duhovnom razvoju nadoknadi u ranom djetinjstvu.

Znanstvenica Laura Ment sa suradnicima obradila je 296 djece rođene s težinom od 600 do 1250 grama. Djeca su u dobi od tri, četiri i pol, šest i osam godina polagala testove inteligencije i testove verbalnih sposobnosti. U dobi od tri godine ta su djeca po rezultatima bila u okvirima ili na granici duševnih poremećaja.

Između tri i osam godina stanje većine djece popravilo se i to toliko da su postigla gotovo dvostruki broj bodova.

Stanje se pogoršalo samo kod one djece kod koje je pri porodu utvrđeno jasno oštećenje mozga ili su već u ranom razvoju imala krvarenje u mozgu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog takvom napretku koji su američki znanstvenici utvrdili u najnovijim studijama, u odnosu na prethodne, mogao bi biti u poboljšanoj medicinskoj skrbi, nagađa Laura Ment.

U SAD-u se oko 1,4 posto djece rađa s malom porođajnom težinom.

Prijašnje su studije pokazale da 20 posto te djece mora posjećivati specijalne škole za duševno zaostalu djecu, a do 50 posto njih trebaju u školi posebnu pomoć.

Prema najnovijim rezultatima gotovo 75 posto prijevremeno rođene djece u Americi uspije se upisati na visoke škole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara