PRIKLJUČITE SE I VI U Hrvatskoj skupljeno 10 tisuća potpisa za prava manjine

PRIKLJUČITE SE I VI U Hrvatskoj skupljeno 10 tisuća potpisa za prava manjine
Foto: Facebook
 
U EUROPI živi oko 340 autohtonih manjina, a prema nekim podacima, radi se o brojci od oko 100 milijuna ljudi u 47 zemalja. Naime, prema tim podacima, svaki sedmi stanovnik neke od zemalja Europe pripadnik je neke nacionalne manjine ili etničke grupe. 
 
 
Vijeće srpske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji uključilo se u inicijativu za usvajanje kriterija o zaštiti prava manjina za sve članice EU-a. Peticija je bila potpisivana na riječkom Korzu ali i putem web stranice manjinska-inicijativa i to pod motom "Niste sami. Milijun potpisa za raznolikost u Europi". 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U Hrvatskoj je sakupljeno 10 tisuća potpisa, a peticija će biti upućena Europskoj komisiji i parlamentu kako bi u dnevni red uvrstili usvajanje niza pravnih akata koji se odnose na jezik i zaštitu kulture nacionalnih manjina. 
 
"Hrvatska također ispunila svoju kvotu! Hvala svima koji su podržali ovu inicijativu. Sad ostaje da se skupi još 90.000 glasova u cijelom EU-u u sljedećih 14 dana da bi se ispunio i drugi uvjet", napisao je na svojem Twitteru Dejan Jović, politolog, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti.
Inicijativu je pokrenula Federalistička unija europskih narodnih grupa koja je do sada diljem EU-a uspjela sakupiti više od 800 tisuća potpisa, a u sljedećih 14 dana potrebno je skupiti još 90 tisuća potpisa. Da bi inicijativa uspjela, potrebna je podrška više od milijuna građana iz najmanje sedam zemalja članica Europske unije.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara