Video: Primopredaja vlasti: Kosor s velikim brošem HDZ-a predala vlast Milanoviću u Banskim dvorima

Foto:Damjan Tadić (Cropix)

"IDEMO raditi posao", rekao je novi hrvatski premijer Zoran Milanović nakon primopredaje vlasti u Banskim dvorima. Bivša premijerka Jadranka Kosor dočekala ga je s velikim brošem HDZ-a, a sama ceremonija primopredaje trajala je svega dvije minute.  U pratnji Milanovića bili su potpredsjednik  Vlade Neven Mimica i predstojnik premijerovog kabineta Tomislav Saucha.

Naime, Kosor mu je predala dvije debele fascikle u kojima su bili rezultati njene Vlade kao i financijska izvješća ministarstva. Uz Kosor su u prostoriji bili bivši glasnogovornik Vlade Mladen Pavić te njena pobočnica Martina Banić. Kosor je odmah napustila prostoriju te se ne izlasku iz Vlade pozdravila s novinarima riječima: Laku noć i Sretan vam Božić.

"Vrijeme je zaokret. Vrijeme je za zaokret i u zakonu o fiskalnoj odgovornosti a poznato je da ćemo morati smanjiti proračunske rashode", rekao je Milanović novinarima dodajući kako će se proračunski prihodi morati povećavati te da deficit mora biti manji. Kako je rekao slikoviti, njegova Vlada morat će trošiti samo ono što se ima.

"Trebat ćemo razumijevanje velikog broja ljudi", rekao je Milanović. Okupljeni novinari komentirali su kako je primopredaja vlasti između Ivice Račana i Ive Sanadera bila puno srdačnije, a tada je i popijen šampanjac. No, to je sada nestalo i sve je bilo vrlo brzo gotovo.

Milanoviću čestitali Barroso, Merkel, Obama...

Zoranu Milanoviću čestitao je i  predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji mu je poručio kako će preuzeti odgovornost za Hrvatsku u vrijeme izazova za ekonomsku stabilnost i rast. "Uvjeren sam da ćemo se zajedno suočiti s globalnim izazovima i da će Europska unija zajedno s Hrvatskom izaći jača poslije trenutačnih poteškoća", stoji u Barrosovoj čestitki.

Njemačka kancelarka Angela Merkel koji je istaknula kako se Njemačka snažno zalagala za hrvatski ulazak u Uniju za kojeg se nada da će biti sredinom 2013.

Američki predsjednik Barack Obama poručio je Milanoviću kako su SAD i Hrvatska bliski partneri u NATO-u te da je siguran da će to partnerstvo pod Milanovićevim vodstvom i dalje jačati. Za Hrvatsku je kazao kako je pozitivan primjer puta prema euroatlantskim integracijama te da će SAD i dalje podupirati naša nastojanja koja idu u tom smjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara