PRIORITETI ICTY-A ISPUNJAVANJE "STRATEGIJE DOVRŠETKA RADA"

Prioriteti Haškog suda (ICTY) u 2004. su rad na ispunjavanju ciljeva postavljenih rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1503 završetak prvostupanjskih suđenja do 2008. a žalbenih postupaka do 2010. godine, izjavio je u srijedu glasnogovornik ICTYa Jim Landale.

Za postizanje tog cilja nužna je puna suradnja zemalja bivše Jugoslavije na uhićenju i izručenju optuženih, posebno bivših čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i hrvatskog generala Ante Gotovine, rekao je Landale na prvoj konferenciji za novinare u ovoj godini.

ICTY će, po njegovim riječima, u ovoj godini nastojati da svakodnevno u tijeku ima šest suđenja i tako u potpunosti iskoristi svoje tri sudnice. Trenutačno se u Haagu odvija pet suđenja.

Glasnogovornik je proteklu godina u radu ICTY ocijenio uspješnom, ističući da je u njoj izrečeno 11 presuda, podignuto šest novih optužnica protiv 12 osoba, 15 optuženih je prebačeno u pritvor u Haagu a četiri osuđene osobe upućene su na izdržavanje kazne.

Najavio je da će Haški sud nastaviti s radom na osposobljavanju nacionalnih sudova za suđenja optuženima srednjeg i nižeg ranga, kojima bi prepustio te predmete, dok će se sam posvetiti suđenjima vojnim i političkim vođama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je precizirao da je do kraja dokaznog postupka optužbe na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću ostalo još 15 radnih dana, odnosno da bi taj dio procesa trebao završiti 17. veljače.

Nakon toga trebala bi uslijediti tromjesečna stanka u procesu kako bi se Milošević pripremio za iznošenje obrane, ali na tu odluku žalbu su uložili "prijatelji suda" (amici curiae) Branislav Tapušković i Steven Kay tražeći dulji prekid. Žalbeno vijeće još nije odlučilo o toj žalbi, a ukoliko potvrdi tromjesečnu stanku Milošević bi prve svjedoke obrane trebao saslušati u svibnju.

Dokazni postupak optužbe traje od početka suđenja 12. veljače 2002., a očekuje se da će Miloševiću, koji se brani sam, biti odobreno isto vrijeme za izvođenje dokaza obrane. Optužen je za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

(Hina) dh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara