Pripadnik "Škorpiona" priznao zločin u Srebrenici

PRIPADNIK paravojne postrojbe "Škorpioni", drugooptuženi za ubojstvo šestorice Srebreničana u Trnovu 1995. godine, Pero Petrašević priznao je u utorak da je sudjelovao u zločinu po zapovijedi prvooptuženog Slobodana Medića.

"Pred Bogom sam kriv, a vi ćete odlučiti jesam li kriv što sam zapovijed poslušao", izjavio je Petrašević pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine, dodajući da prvooptuženoga - koji je u svojoj obrani tvrdio da nije kriv - "treba biti sram što se skriva iza njihovih leđa (četvorice suoptuženih)".

Slobodanu Mediću, kazao je drugooptuženi, također je bilo zapovijeđeno da se zarobljenici likvidiraju, ali nije mogao kazati ime naredbodavca, jer je "čovjeka za kojeg vjeruje da je to zapovijedio viđao, ali ne zna tko je".

Petrašević je u svojoj obrani tvrdio da je "gotovo siguran" da je osobno ubio jednog od šestorice zarobljenih, te da je "osobno izabrao livadu" na kojoj su ubijena četvorica, dok ubojstvu preostale dvojice u obližnjoj vikendici nije prisustvovao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ova postrojba ima dvije mrlje - Trnovo 1995. godine i Podujevo 1999. godine" (14 mrtvih, od kojih sedmero djece, te petero ranjenih), kazao je Petrašević, dodajući da se nada da će nakon njegovog priznanja "izaći na vidjelo tko je to učinio zato što je htio, a tko zato što je morao".

Optuženi Petrašević dosad nije želio iznijeti svoju obranu, čekajući da to učine ostali suoptuženi. Osim prvooptuženog Slobodana Medića, i suoptuženi Aleksandar Vukov, Aleksandar Medić i Branislav Medić u svojim obranama zanijekali su krivnju za taj ratni zločin.

Optužnicom Tužiteljstva za ratne zločine za ubojstvo šestorice Srebreničana obuhvaćen je i pripadnik "Škorpiona" Milorad Momić, koji je još u bijegu, dok je Slobodana Davidovića, osmog egzekutora sa snimke zločina, kojega je javnost vidjela prošle godine, zagrebački Županijski sud nedavno osudio za isto djelo na 20 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja u srijedu saslušanjem svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara