Upozorenje Meteoalarma zbog toplinskog udara: Pripremite se, stižu nesnosne vrućine

Upozorenje Meteoalarma zbog toplinskog udara: Pripremite se, stižu nesnosne vrućine

Foto: Index, 123rf

LJETO nam je došlo i klimatološki (1. lipnja) i kalendarski (20. lipnja u 23:34 SEV). Posljednjih godina je klima i globalno zatopljenje postalo jedno od važnijih tema pa su upiti oblika "Kakvo će biti ljeto?"  postali masovni.

Glede temperature, pogled na karakteristike razdoblja lipanj-kolovoz 2016. govori da nas ponovno očekuje nadprosječno toplo ljeto. Pri tome bi otoci Dalmacije i Istočna Slavonija prošli najtoplije, odnosno prosječne temperature bile bi 3 do 4 stupnja iznad klimatoloških očekivanja, piše vrijeme.hr.

Ekstremna suša

Toplinski "najjeftinije" proći će Gorski kotar i Lika gdje će temperature biti gotovo u okvirima očekivane klime ili tek malo toplije od toga. Kad se promotri po mjesecima vidljivo je da bi najveće odstupanje bilo u prvoj polovici srpnja, dok bi se kasnije situacija malo poboljšala, odnosno približila uobičajenim ljetnim prilikama.

Promotrimo li prognozu oborina za razdoblje lipanj – kolovoz također možemo uočiti bitna odstupanja od klimatskog prosjeka. U cijelom je razdoblju ponajviše ugroženo područje Podravine, Baranje i dijela Istočne Slavonije gdje po izračunima klimatskih modela možemo očekivati ekstremno sušne prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u najvećem dijelu drugih područja očekuje se razmjerno sušno uz manjak oborina koji će posebno doći do izražaja u kolovozu. Štoviše, kolovoz prijeti da se u najvećem dijelu Hrvatske iskaže kao katastrofalno sušno razdoblje pa o tome svakako treba povesti računa u svim djelatnostima koje ovise o oborinama.

Uskoro i do +40

Na koncu treba naglasiti da opisani razvoj klimatskih prilika nije iznenađenje pa temperature od +35 i više nisu iznenađenje čak niti početkom ljeta. Po svemu sudeći očekuju nas temperature koje će se već početkom srpnja mjestimično približiti i +40°C!

Obzirom na temperature i očekivani oborinski režim može se očekivati i teška sezona požara u Dalmaciji, no obzirom na manjak oborina i visoke temperature, sve više će biti ugrožena i područja unutrašnjosti Hrvatske, osobito istočnih predjela.

Poljoprivrednici će također povesti računa o ovakvoj klimatskoj prognozi jer najveći dio poljoprivrednih kultura izravno je ovisan o oborinama, a perspektiva ovog ljeta je znatno nepovoljnija od samog početka lipnja koji je mjestimice dao i viškove oborine.

Upozorenje meteoalarma

Meteoalarm je za sutra izdao narančasto upozorenje za veći dio zemlje te upozorava na iznimno tople noći i vruće te vrlo sparne dane. Najtoplije će biti na području Knina, Splita i Dubrovnika, gdje se očekuju temperature preko 35 stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara