Prisegnuli novi članovi DSV-a i DOV-a

Dvoje novih članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) prisegnulo je danas u Hrvatskom saboru.

Pred predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom prisegu su položili Milan Gudelj, novi člana DSV iz reda sudaca Vrhovnog suda, i Sanda Pavlović Lučić, nova članica DOV-a iz reda zamjenika županijskih državnih odvjetnika.

Njih je dvoje, nakon kandidacijskog postupka u Vrhovnom sudu i Državnom odvjetništvu, na prijedlog Odbora za pravosuđa izabrao prijašnji saziv Sabora na sjednici koja je prethodila njegovu raspuštanju.

Čekalo se na konstituiranje novog saziva Sabora kako bi novoimenovani članovi DSV-a i DOV-a položili prisegu, što je uvjet za početak obnašanja tih dužnosti.

Čestitajući novim članovima tih pravosudnih tijela, Vladimir Šeks je naglasio je da u oživotvorenju dobrog i pravičnog pravnog sustava važnu ulogu imaju Sabor koji donosi zakone te sudaca i državnih odvjetnika koji ih provode.

Novoimenovani članovi DSV-a i DOV-a istaknuli su veliku odgovornosti tih najviših tijela sudačke, odnosno državnoodvjetničke samouprave u imenovanju i razrješavanju suca i državnih odvjetnika te odlučivanju o njihovoj stegovnoj odgovornosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz najviše saborske dužnosnike na polaganju prisega bili su predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek.

Milan Gudelj izabran je umjesto Stanka Hautza, predsjednika DSV-a koji zbog odlaska u mirovinu više nije mogao biti član tog tijela.

Nakon što bude ponovno u punom sastavu, članovi DSV-a će između sebe izabrati i novog predsjednika.

Sanda Pavlović Lučić, zamjenica šibenskog županijskog državnog odvjetnika imenovana je na mjesto bivše splitske zamjenice županijskog državnog odvjetnika Inke Jurišić koja je imenovana za županijsku državnu odvjetnicu u Splitu. Naime, članovi DOV-a mogu biti samo zamjenici državnih odvjetnika.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara