Pritvoren vođa anti-židovske bande u Francuskoj

NAVODNI vođa anti-semitske bande koja je otela, mučila i ubila mladog francuskog Židova nedaleko od Pariza, uhićen je u Obali Bjelokosti. Osumnjičeni 26-godišnji Youssouf Fofana nalazi se u pritvoru te ga očekuje detaljno ispitivanje u vezi zločina.

Francuske vlasti izdale su međunarodnu tjeralicu za njegovim uhićenjem nakon što je napustio državu. 23-godišnja žrtva, Ilan Halimi umro je nakon što je nađen gol i izmasakriran u zločinu koji je šokirao Francusku. Halimi je tri tjedna zadržan zbog otkupnine, a naposljetku je ostavljen na željezničkoj stanici nedaleko od Pariza. 13.veljače, podlegnuo je ozljedama na putu u bolnicu.

Francuski ministri vjeruju da je on najvjerojatnije žrtva anti-semitizma. Predsjednik Jacques Chirac će prema najavama održati komemorijalnu ceremoniju za Halimija u Parizu, krajem ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošlog je vikenda, više od 1.000 ljudi uglavnom Židova, izašlo na ulice Pariza prosvjedujući zbog ubojstva mladog Židova.

Tužitelji su najprije odbacili pretpostavke da je motiv zločina rasno utemeljen, budući da se bandu povezuje sa šest drugih otmica koje su bile motivirane novcem.

Međutim, premijer Dominique de Villepin pestavnicima Židovske zajednice u Parizu, rekao je da će sudac uzeti u obizr sve okolnosti, a posebno anti-semitistički karakter napada.

"Učinit ćemo sve da uhitimo autore ovog barbarskog zločina i dovedemo ih pred lice pravde." - dodao je.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara