Pritvoreni tajkun ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora u Tunisu

Pritvoreni tajkun ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora u Tunisu
Foto: EPA

BIRALIŠTA na predsjedničkim izborima u Tunisu zatvorena su u nedjelju navečer, a neovisni kandidat Kais Saied i poduzetnik Nabil Karui, obojica "antisistemski" kandidati, prema rezultatima dviju izlaznih anketa, ulaze u drugi krug.

"Nabil Karui je u drugom krugu", rekao je za AFP čelnik njegove stranke Kalb Tunes. Kais Saied je, pak, kazao da je prvi ušao u drugi krug oslanjajući se na te ankete koje mu daju četiri postotna boda prednosti pred Karuijem.

"Nadamo se da će sutra izaći iz pritvora i da će moći ravnopravno sudjelovati u kampanji", rekla je Karuijeva supruga Salva Smaui novinarima, nakon čega je pročitala pismo koje je javnosti uputio njezin suprug.

"Nadamo se da u drugom krugu neće biti nepravde i da će utrka biti ravnopravna za obojicu kandidata, uz posvemašnje poštovanje ustava, zakona i volje građana i birača", rekla je čitajući pismo.

Ankete tuniških instituta Sigma Conseil i Emrhod davale su Saiedu oko 19 posto glasova, a Karuiju oko 15 posto.

Prvi kandidat islamističke stranke Ennahde za tu najvišu dužnost Abdelfatah Moru dolazi na treće mjesto s 11 do 12 posto, daleko ispred premijera Jusefa Šahida koji po anketama osvaja između 7 i 8 posto.

Slavljeničko ozračje vladalo je u nedjelju navečer ispred Karuijeva izbornog stožera stranke, gdje su stotine njegovih pristaša izražavale uvjerenje da njihov kandidat, koji je trenutačno u pritvoru, ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora u Tunisu.

Pritvoreni tajkun ide u drugi krug

"Ide u drugi krug, to je sigurno", rekao je za AFP odvjetnik zatvorenog poduzetnika Nazih Sui.

Razdragano mnoštvo je trubilo i plesalo uz zvuke tradicionalnog glazbala darbuke ispred Karuijeva stožera.

"Imamo Nabila, imamo Karuija, Šahide, odzvonilo ti je", izvikivali su sudionici skupa smjerajući na premijera i kandidata Jusefa Šahida, kojeg optužuju da je iskoristio pravosuđe kako bi njihova kandidata isključio iz utrke.

Karui (56), osnivač velike tuniške privatne televizije Nessme, u pritvoru je od 23. kolovoza pod sumnjom u pranje novca i utaju poreza.

Popularnost je stekao posljednjih godina organizirajući dobrotvorne akcije u siromašnim dijelovima zemlje o kojima je Nessma naširoko izvješćivala.

Potpuno drukčije je bilo ozračje u glavnom stožeru Šahida, gdje mediji nisu mogli dobiti informacije i gdje nijedna izjava nije potvrđena.

Sedam milijuna Tunišana pozvano je bilo u nedjelju na prvi krug predsjedničkih izbora u kojima je sudjelovalo 26 kandidata. 

Izlaznost u prvom krugu dosegnula je 45,02 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo.

"To je pristojna izlaznost", ocijenio je predsjednik povjerenstva Nabil Bafun podsjećajući da je 2014. izlaznost u prvom krugu bila 64 posto prije zatvaranja birališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara