privatizacija pik-a vrbovec - sindikat traži socijalnu klauzulu ili ne jamči socijalni mir

Ako Vlada ne prihvati zahtjev da se u ugovor o privatizaciji PIKa Vrbovec unese socijalna klauzula koja će spriječiti masovno otpuštanje radnika, sindikati ne mogu jamčiti socijalni mir, odnosno da će novi vlasnik normalno preuzeti tvrtku, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske udruge sindikata (HUS).

HUS traži od tvrtke "Gavrilović", kao potencijalnog kupca PIK-a Vrbovec, da u iduće tri godine zadrži sve radnike osim onih koji će dobrovoljno otići, a višku radnika isplati otpremnine u iznosu od oko 6.000 kuna po godini staža, rekao je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

Naime, prema iznosu sredstava predviđenih za plaće u "Gavrilovićevoj" ponudi proizlazi da se namjerava zadržati oko 600 od trenutno 1.370 zaposlenih u PIK-u, što je za HUS, kao i za Sindikat poljoprivrede koji također ima članove u toj tvrtki, neprihvatljivo.

Također se predviđa oko 20 milijuna kuna za zbrinjavanje viška zaposlenih, što znači da bi otpremnine iznosile oko 30.000 kuna po radniku, što sindikalci ocjenjuju nedovoljnim.

"Gavrilović" je u međuvremenu malo popustio pa sada nudi da će zadržati sve radnike još godinu dana, kao i da će odmah osigurati sredstva za one koji će dobrovoljno otići, no niti te ponude ne zadovoljavaju sindikate.

Ako "Gavrilović" ne udovolji njihovim zahtjevima, sindikalci predlažu poništenje natječaja za privatizaciju PIK-a Vrbovec i raspisivanje novog.

Očekuju da bi se na novi natječaj mogla javiti talijanska tvrtka "Globtrade", koja nudi zadržavanje svih zaposlenih i obeštećenje malih dioničara, no njezina je ponuda stigla nakon isteka zakonskoga roka, pa nije mogla biti prihvaćena.

Iza ponude "Globtradea" navodno stoje bivši predsjednici Uprave PIK-a Vrbovec Ivan Jedvaj i Zlatko Dominiković, no Mučnjak kaže da se sindikalaca ne tiče tko će biti novi vlasnik nego prava zaposlenih.

Konsolidacija PIK-a Vrbovec trajala je gotovo tri godine i dosad je stajala stotine milijuna dolara, ali usprkos tome PIK i dalje posluje s gubitkom od 100 milijuna kuna godišnje, a za nastavak normalnog rada trebalo bi osigurati još 100 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara